https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-zacne-platit-omezeni-vstupu-mimo-cesty-kvuli-drancovani-boruvek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších začne platit omezení vstupu mimo cesty - kvůli drancování borůvek

15.7.2016 11:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Důvodem zákazu vstupu do některých oblastí mimo turistické cesty je začínající intenzivní sběr borůvek v cenných lokalitách. Nešetrným sběrem jsou devastovány porosty brusnice borůvky. Tím se snižuje potravní základna pro semenožravé ptáky a savce.
Důvodem zákazu vstupu do některých oblastí mimo turistické cesty je začínající intenzivní sběr borůvek v cenných lokalitách. Nešetrným sběrem jsou devastovány porosty brusnice borůvky. Tím se snižuje potravní základna pro semenožravé ptáky a savce.
Foto | Mayu P. / Flickr
Správa Krkonošského národního parku – letos již pošestnácté – omezila z důvodu ochrany přírody vstup do některých oblastí v Krkonošském národním parku. Hlavním důvodem tentokrát je snaha omezit ničení krkonošské přírody v souvislosti s masivním sběrem borůvek. Turistů procházejících po turistických cestách se omezení prakticky nedotkne. Pracovníci Správy KRNAP označí dotčené lokality přímo v terénu. Opatření obecné povahy začne platit 20. července a potrvá do 15. října.
 

Důvodem zákazu vstupu do některých oblastí mimo turistické cesty je začínající intenzivní sběr borůvek v cenných lokalitách. Nešetrným sběrem jsou devastovány porosty brusnice borůvky. Tím se snižuje potravní základna pro semenožravé ptáky a savce. V důsledku nadměrné návštěvnosti přírodovědně hodnotného území jsou poškozovány lokality výskytu zvláště chráněných druhů rostlin. Dalším důvodem je rušení klidu zvěře, zejména v době přivykání na lokality poblíž přezimovacích obůrek a v době říje.

Část území s omezeným vstupem se nachází v I. zóně národního parku, kde je vstup mimo značené cesty zakázán celoročně zákonem o ochraně přírody a krajiny. Současné omezení se tedy týká hlavně II. zóny KRNAP a malé části III. zóny KRNAP, kde je běžně volný pohyb povolen, a toto opatření ho dočasně omezuje. Pohyb po cestách pro pěší ale tímto opatřením není omezen.

Ze zkušeností z minulých let vyplývá, že česká veřejnost toto omezení většinou respektuje. Naopak největší problémy působili zahraniční „profesionální“ sběrači, kteří podnikali nájezdy na plochy zejména v blízkosti státní hranice. Fyzickým osobám, které toto opatření nebudou respektovat, hrozí pokuta až do výše 10 000 Kč a propadnutí prostředku, který při spáchání přestupku mnohdy používají – hřebenového česáčku na borůvky. V terénu bude území s omezeným vstupem označeno informačními cedulemi v českém, polském a německém jazyce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist