https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kutne-hore-vznikla-pobocka-mezinarodniho-centra-ochrany-zubru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kutné Hoře vznikla pobočka mezinárodního centra ochrany zubrů

6.4.2016 15:09 | PRAHA (ČTK)
V dobách, kdy bylo zubrů málo, komunikoval každý chovatel přímo s centrálou v Polsku. Jak ale v chovech i volně žijících populacích zubrů přibývá, stává se pro celosvětovou centrálu přímá koordinace chovů v jednotlivých zemích stále obtížnější
V dobách, kdy bylo zubrů málo, komunikoval každý chovatel přímo s centrálou v Polsku. Jak ale v chovech i volně žijících populacích zubrů přibývá, stává se pro celosvětovou centrálu přímá koordinace chovů v jednotlivých zemích stále obtížnější
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Česká krajina
Českou pobočku pro ochranu a chov zubrů otevřela v Kutné Hoře mezinárodní ochranářská organizace European Bison Conservation Center (Centrum ochrany zubra evropského). Kancelář bude mít celostátní působnost a bude zajišťovat každoroční sčítání zubrů v Česku, akreditovat nová chovná zařízení, koordinovat dovoz a vývoz zubrů i výměnu mezi tuzemskými chovy.
 

Mezinárodní centrum oficiálně koordinuje veškeré chovy a plemennou knihu zubra evropského. ČTK o tom informoval Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která fungování pobočky zajišťuje.

Česká pobočka podle něj vzniká v době, kdy mezinárodní centrum mění svoji organizaci práce. V dobách, kdy bylo zubrů málo, komunikoval každý chovatel přímo s centrálou v Polsku. "Jak ale v chovech i volně žijících populacích zubrů přibývá, stává se pro celosvětovou centrálu přímá koordinace chovů v jednotlivých zemích stále obtížnější," uvedl Dostál. Proto se část kompetencí přesunula na regionální kanceláře.

Zubři patří k nejohroženějším druhům zvířat v Evropě, na světě jich žije přes 5500. Protože zvířata pocházejí z malého počtu zakladatelů, je při jejich dovozu a výměně nutná koordinace s mezinárodní plemennou knihou, aby jednotlivá stáda tvořila co nejméně příbuzná zvířata.

Podle Miloslava Jirků představují stále větší riziko pro chovy zubrů černé dovozy. Mezi čistokrevná zvířata se totiž mohou dostat jedinci neznámého původu, kteří mohou ohrozit genetickou čistotu chovných linií a zmařit tak bezmála staletou snahu stovek chovatelů. "Proto je třeba schvalování dovozů a prokazování původu zvířat věnovat velkou pozornost," uvedl Jirků.

Česká pobočka bude rovněž schvalovat návrhy na odstraňování nevhodných zvířat a hledat jim místo v jiných chovech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist