https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-lesich-assamu-zije-nejvic-druhu-kockovitych-selem-na-svete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V lesích Assámu žije nejvíc druhů kočkovitých šelem na světě

21.2.2011 05:48 | HODONÍN/JEYPORE (Ecomonitor)
Vědci na snímcích nakonec odhalili i největšího zástupce kočkovitých šelem, tygra
Vědci na snímcích nakonec odhalili i největšího zástupce kočkovitých šelem, tygra
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | John a Karen Hollingsworthovi / Fish and Wildlife Service
Nížinné pralesy v okolí provincie Assam skrývají mnohá tajemství, píše server Mongabay.com. Indičtí terénní biologové vybavení moderními kamerovými systémy a fotopastmi se pokusili odhalit alespoň některá z nich. Pořízené záznamy ukazují, že v oblasti lesů Jeypore-Dehing se soustředěně vyskytuje největší počet druhů kočkovitých šelem rámci celé Indie, a pravděpodobně i na světě.
 

Zprávy o pozorování sedmi druhů velkých šelem na relativně malé ploše odstartovaly diskusi o ochraně tohoto mimořádně cenného území.

Badatelé pod vedením Kasmira Kakatiho na snímcích postupně odhalovali kočku bažinnou, kočku krátkouchou, kočku Terminckovu, levharta obláčkového, kočku mramorovou, levharta a nakonec i největšího zástupce kočkovitých šelem, tygra. Lesy jsou ale trvale ohroženy nelegální těžbou, pytláctvím na jedné straně a velkými hospodářskými plány, jako například těžbou uhlí či plánovanou výstavbou vodních děl, na straně druhé.

Vědci s podporou místní samosprávy připravili plán návrhu ochrany území, který je především založen na snaze informovat o významu území a zprostředkovat kontakt s divočinou formou ekoturistiky.

„Naším cílem je teď úzká spolupráce na komplexním projektu,“ říká Tarun Gogoi, premiér Assámu. „Naše aktivity by se měly zaměřit jak na uchování stavu pralesa, tak i na šíření informací mezi návštěvníky.“ Dále dodal, že by z vytvoření chráněného území měli mít prospěch především místní obyvatelé.

Na území budoucího národního parku zatím probíhá inventarizace živočichů. Ukazuje se, že nížinné lesy v údolích hostí na 46 druhů savců, 70 druhů ryb, 71 plazů a obojživelníků, 102 orchidejí, 276 motýlů a 286 ptáků.

Článek byl uveřejněn 14. 2. 2011 na serveru Mongabay.com pod názvem „India pledges to protect cat-crazy rainforest“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist