https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-libereckem-kraji-odpad-nejlepe-tridili-v-rokytnici-a-marenicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Libereckém kraji odpad nejlépe třídili v Rokytnici a Mařenicích

24.6.2016 12:24 | LIBEREC (ČTK)
Obyvatelé Rokytnice nad Jizerou na Semilsku a Mařenic z Českolipska loni nejlépe třídili odpady v Libereckém kraji. Stali se proto vítězi 11. ročník soutěže Zlatá popelnice. ČTK to dnes sdělila mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková.
 

Soutěž se v Libereckém kraji vyhlašuje od roku 2004. Výtěžnost vytříděného odpadu se za tu dobu podařilo v kraji více než zdvojnásobit. V posledních letech v průměru každý obyvatel kraje vytřídí ročně zhruba 40 kilogramů papíru, skla a plastů. "Loni to bylo 40,03 kilogramu," uvedla Dědková. Loňský celostátní průměr byl ještě o 2,3 kilogramu vyšší.

V Libereckém kraji se třídí hlavně papír, v přepočtu na osobu se ho loni separovalo 21,09 kilogramu. V průměru na obyvatele se vytřídilo také 11,11 kilogramu skla, 7,41 kilogramu plastů a 0,4 kilogramu nápojových kartonů. Obyvatelé Libereckého kraje mají k dispozici 9187 nádob na tříděný odpad, z toho loni přibylo 262 kontejnerů za 1,4 milionu korun.

V soutěži Zlatá popelnice se dlouhodobě daří městům a obcím z horských oblastí. Vysoká výtěžnost je dána tím, že jsou to turistická centra, kde se v sezoně počet obyvatel výrazně zvyšuje, a proto v nich mají i hodně kontejnerů. Letos obsadila města ze Semilska první tři místa, za první Rokytnicí následovaly Harrachov a Jablonec nad Jizerou. V první desítce byla ještě další tři města ze Semilska.

Mezi obcemi se mezi nejlepší z horských center prosadily jen Albrechtice v Jizerských horách z Jablonecka, které vyhrály minulý ročník a tentokrát byly druhé. Před nimi byly Mařenice, které jsou v Chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Obec se stala i skokanem roku. Za jediný rok dokázala množství separovaného odpadu zvýšit o 224 procent. "Překvapilo to i nás," uvedla starostka Dagmar Novotná. Podle ní se systém třídění v obci loni nijak nezměnil. "Snažíme se ale lidi nabádat k třídění, více se zapojují rekreanti. Přidali jsme i kontejnery," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist