https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-moravskem-krasu-ziji-rysi-trvale-hlasi-prirodovedci-videli-je-pozorovali-stopy-a-rysy-vyfotili-fotopasti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Moravském krasu žijí rysi trvale, hlásí přírodovědci. Viděli je, pozorovali jejich stopy a vyfotili je fotopastí

13.1.2017 15:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rys zachycený v Moravském krase minulou neděli.
Rys zachycený v Moravském krase minulou neděli.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA
Že se rys ostrovid nachází v Moravském krase se tuší od loňského září. Tehdy jej zde pozorovali pracovníci Mendelovy univerzity. Mohlo ale jít jen o migrující zvíře. Aktuální nálezy však svědčí spíše o tom, že naše největší kočkovitá šelma v Moravském krase vyskytuje trvale. Vědci zde jednak našli pobytové stopy rysů, jednak fotopast minulou neděli zachytila rysa u stržené kořisti. Informují o tom pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny a Hnutí DUHA.
 

První hodnověrné údaje o výskytu rysa se objevily již na podzim, ale tehdy podle ochránců přírody nešlo vyloučit, že jde jen o migrujícího jedince. Teď se však prokázalo, že se zde zdržuje dlouhodobě, o čemž svědčí opakovaná pozorování, nálezy stop i kořisti. „Z pohledu ochrany přírody jde o velmi dobrou zprávu. Výskyt rysa je důkazem kvalit prostředí, v němž nachází dostatek potravy i úkrytů,“ říká Antonín Krása z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a zoolog Správy CHKO Moravský kras.

Podle něho není výskyt rysa nedaleko od jihomoravské metropole důvodem k obavám. „Rys se lidem vyhýbá a loví spíše slabší kusy zvěře. Řidiči by ale měli být obezřetní, a to zejména ve večerních a nočních hodinách, kdy jsou rysi nejaktivnější. Pro rysa může být srážka s autem smrtelná,“ dodává Krása.

Rys ostrovid je silně ohrožený druh, který má o poznání nižší schopnosti kolonizace nových oblastí než například vlk. Věrohodné údaje o jeho přítomnosti mimo oblasti jeho trvalého výskytu v Beskydech a na Šumavě jsou proto velmi cenné. „Případ v Moravském krasu ukazuje, kde všude rys může nacházet dobré podmínky k životu. Klíčové bude, aby se podařilo ho ochránit před pytláky nebo před intenzivní dopravou,“ říká Miroslav Kutal, expert na velké šelmy z Hnutí DUHA Olomouc a akademický pracovník Ústavu ekologie lesa.

Přírodovědci během mapování odebrali vzorky trusu a srsti pro genetické analýzy, které by mohly ukázat na původ zvířete. Nejbližší rozmnožující se populace rysa žije v Beskydech a Javorníkách, kde loni i předloni pět rysic vyvedlo mláďata. Největší česká populace žije v jihozápadních Čechách a navazujících oblastech v Bavorsku a Rakousku, kde se pohybuje 60–80 dospělých rysů.

Rys se pohybuje a loví na stovkách kilometrů čtverečních a jeho domovský okrsek tedy pravděpodobně zahrnuje i širší okolí Moravského krasu a Drahanské vrchoviny.

S mapováním rysa významně pomáhá veřejnost, která Hnutí DUHA hlásí své pozorování na e-mail stopy@selmy.cz. Rysi a především vlci se postupně vracejí do řady oblastí, kde byli před staletími vyhubeni. Zoologové proto uvítají i další hlášení o výskytu velkých šelem, které pomáhá při vyhodnocování aktuálního rozšíření a životních nárocích vlků, rysů či medvědů. Zvyšující se frekvence oznámení v posledních měsících souvisí s vhodnými sněhovými podmínkami a také se zvyšujícím se počtem lidí, kteří se do mapování šelem zapojují.

Přečtěte si článek Rysice Jiskra má koťata. V Novohradských horách je zachytila fotopast.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist