https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-moravskoslezskem-kraji-lide-vymenili-4000-neekologickych-kotlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Moravskoslezském kraji lidé vyměnili 4000 neekologických kotlů

3.5.2016 15:59 | OSTRAVA (ČTK)
V Moravskoslezském kraji lidé s pomocí dotací vyměnili již zhruba 4000 starých kotlů na tuhá paliva za nová ekologičtější topidla. Vyplývá to z vyhodnocení dotací, které kraj ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí začal lidem poskytovat před čtyřmi lety. ČTK to řekla mluvčí krajského úřadu Petra Špornová. Nyní lidé mají možnost neekologické kotle vyměnit s pomocí evropských dotací a zájem v regionu je také o tyto příspěvky vysoký.
 

"Z přibližně 6000 podaných žádostí se realizovalo něco přes 4000 výměn. Přestože třetina žadatelů o kotlíkovou dotaci od svého plánu vyměnit starý kotel na tuhá paliva za ekologický z různých důvodů nakonec odstoupila, považuji kotlíkové dotace nastartované v Moravskoslezském kraji za úspěšné," uvedl hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Potvrzuje to podle něj i fakt, že dotace se postupně rozšířily i do ostatních krajů.

První výzva na takzvanou kotlíkovou dotaci odstartovala v kraji začátkem února 2012. Do roku 2014 pak bylo vyhlášeno dalších šest výzev, poslední byla ukončena loni v dubnu. Žadatelé pak měli ještě dalších devět měsíců na samotnou výměnu kotlů a předložení podkladů.

Nejvíce vyměněných kotlů bylo v největších městech kraje, jako jsou Ostrava, Opava či Frýdek-Místek. V některých obcích se v uplynulých letech podařilo vyměnit i více než polovinu starých kotlů.

Podle hejtmanova náměstka pro dopravu a životní prostředí Daniela Havlíka (ČSSD) ke zlepšení ovzduší nestačí jen samotná obměna kotle, ale důležitou roli hraje i jeho následná údržba či používání kvalitního paliva. Přesto se domnívá, že výměna starých kotlů pomůže postupnému snižování emisí z lokálního vytápění domácností. Podle Havlíka z výpočtů ministerstva životního prostředí zveřejněného v loňském roce vyplývá, že díky obměně kotlů z let 2012 až 2015 se v kraji podařilo snížit například emise benzo(a)pyrenu o zhruba 70 kilogramů, což je více, než vyprodukoval těžký průmysl v Moravskoslezském kraji za celý rok 2013.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist