https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nedvedici-bylo-10-5-tuny-chemikalii-odvoz-skonci-odpoledne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Nedvědici bylo 10,5 tuny chemikálií, hasiči už je odvezli

27.6.2016 11:02 | BRNO (ČTK)
Řada nalezených látek byla toxických. Našlo se také zhruba půl kila trhavin a půl kila radioaktivních solí uranu a thoria.
Řada nalezených látek byla toxických. Našlo se také zhruba půl kila trhavin a půl kila radioaktivních solí uranu a thoria.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V rodinném domě v Nedvědici na Brněnsku se našlo celkem 10,5 tuny chemikálií, původní předpoklad byl čtyři tuny. Hasiči je začali likvidovat v pátek po úmrtí obyvatele domu, jenž je shromažďoval. Všechny chemikálie hasiči už odvezli, poslední práce skončí dnes odpoledne, uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) na brífinku. Dodal, že stav nebezpečí zruší k dnešní půlnoci.
 

V domě se našly různé kyseliny, hydroxidy i čisté prvky. Stav nebezpečí vyhlásil Hašek kvůli závažnosti případu ve čtvrtek večer, aby mohli hasiči a chemici do domu a bezodkladně chemikálie vynosit a zlikvidovat.

"Zasahovalo 130 příslušníků záchranného systému a pracovníků odborné firmy. Náklady mimořádné akce dosáhnou zhruba jednoho milionu korun, který uhradí z krizového fondu Jihomoravský kraj," uvedl Hašek.

Řada nalezených látek byla toxických. Našlo se také zhruba půl kila trhavin a půl kila radioaktivních solí uranu a thoria.

Podle velitele hasičů Jiřího Pelikána sousedům a obyvatelům Nedvědice nebezpečí nehrozí. "Látky byly v originálních obalech. Nebezpečná byla možná kombinace látek, protože některé byly reaktivní. Nenašli jsme ale stopy, že by látky pronikly někam dál. Měřili jsme i radioaktivitu a není se čeho obávat," uvedl Pelikán.

Majitelka domu, jejíž syn chemikálie řadu let schraňoval, se vrátí domů pravděpodobně dnes. Během neděle byla u příbuzných, aby odborníci mohli prohlédnout i obytnou část.

"K evakuaci jako takové nedošlo, paní včera (v neděli) umožnila zásah v obydlené části domu na základě dohody. I v té obydlené části domu jsme našli zhruba půl tuny nejrůznějších chemikálií. Například v ledničce jsme našli několik litrů kyanidu," popsal Hašek. V domě hasiči našli i znehodnocený ruční granát.

Podle hejtmana by řada chemických závodů mohla závidět, co vše se v Nedvědici našlo. "Rozzářené oči měli na chvilku i hasičští chemici, kteří pohromadě tolik různorodých látek zřejmě dlouhou dobu neviděli," uvedl.

Podle něj bývá obvyklé, že něco podobného se nachází v profesionálních laboratořích, ale ještě nikdy se hasiči nesetkali s tím, aby něco takového bylo v rodinném domě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist