https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nove-expozici-zajezdske-zoo-jsou-vzacni-plazi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V nové expozici zájezdské zoo jsou vzácní plazi

13.3.2017 14:00 | ZÁJEZD (ČTK)
Pavilon je novým bydlištěm více než 30 druhů zvířat, z toho 13 druhů chameleonů, dvou druhů vzácných leguánů, exotických ptáků květomilů a v následujících dnech ještě poslední terária obsadí zástupci bezobratlých, kde nebudou chybět štíři nebo pavouci. / ilustrační foto
Pavilon je novým bydlištěm více než 30 druhů zvířat, z toho 13 druhů chameleonů, dvou druhů vzácných leguánů, exotických ptáků květomilů a v následujících dnech ještě poslední terária obsadí zástupci bezobratlých, kde nebudou chybět štíři nebo pavouci. / ilustrační foto
Foto | Adrian Pingstone / Wikimedia Commons
V nové expozici Zoo Zájezd u Buštěhradu jsou vzácné druhy plazů převážně z řad chameleonů, leguánů a želv. V pavilonu jsou i ohrožené druhy, například kriticky ohrožený leguán modravý z největšího Kajmanského ostrova nebo vzácný chameleon Parsonův. ČTK to řekl ředitel zoo Jiří Marek. Zoopark loni navštívilo kolem 40.000 lidí.
 

Pavilon je novým bydlištěm více než 30 druhů zvířat, z toho 13 druhů chameleonů, dvou druhů vzácných leguánů, exotických ptáků květomilů a v následujících dnech ještě poslední terária obsadí zástupci bezobratlých, kde nebudou chybět štíři nebo pavouci. Jako jediná zoo v tuzemsku vystavuje ta zájezdská leguány jedlé, felsumy žlutohrdlé, chameleony přilbové a další. "Chovem terarijních zvířat se zabýváme už mnoho let a v rámci naší zoologické zahrady jsme to samozřejmě chtěli návštěvníkům ukázat," uvedl Marek.

Původně měl být pavilon samostatnou stavbou, ale nakonec se vedení zoo rozhodlo pro rychlejší cestu, vestavbu v již existujících budovách. Se vznikem samostatného pavilonu se počítá v budoucnu.

Letos je v plánu také rozšíření dětského koutku u výběhu lam a velbloudů, kde jsou domácí zvířata, jako třeba králíci a kozy. Právě místo, kde si mohou lidé zvířata pohladit nebo pod dohledem i nakrmit, patří mezi nejmenšími návštěvníky k nejoblíbenějším. Přibýt by mělo několik expozic, například se sovami, i dětské hřiště a v plánu je také pořízení poníka.

V příštích letech by se prostory zooparku měly dál rozšiřovat, počítá se se stavbou nových expozic, ale také výběhů, třeba pro evropské šelmy.

V zoo založené v roce 1998 žije na 50 druhů zvířat, u řady z nich se daří také odchov mláďat. Zvlášť u plazů jde o velmi složitý proces, například inkubace vajec chameleona Parsonova trvá 19 až 25 měsíců.

Otevřeno je celoročně, už nyní mohou návštěvníci v expozicích vidět například několikatýdenní mládě lemura vari nebo malé surikaty, které se v Zájezdu rozmnožují pravidelně. V sezoně je pro zájemce připravena řada doplňkových akcí včetně komentovaného krmení, prohlídek zoo s průvodcem, tematických přednášek a podobně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Sandra Bejšáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist