https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-obdobi-kdy-je-hodne-slunnych-dni-ubyva-sebevrazd-zjistili-vedci-ze-statistik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V období, kdy je hodně slunných dní, ubývá sebevražd, zjistili vědci ze statistik

14.9.2014 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Příčinou bude zřejmě serotoninu, jehož tvorba souvisí se slunečním svitem a který se v centrální nervové soustavě podílí na vzniku nálad.
Příčinou bude zřejmě serotoninu, jehož tvorba souvisí se slunečním svitem a který se v centrální nervové soustavě podílí na vzniku nálad.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rakouský vědec Benjamin Vyssoki z vídeňské Medical Univerzity se svými kolegy zkoumal vztah mezi sebevraždami a počtem slunných dní. A ukázalo se, že lidé nejméně páchají sebevraždy v období po 14 a více slunných dnech.
 

Vyssoki porovnal 69 462 doložených sebevražd, které rakouské úřady zaznamenali během let 1970 až 2010, s údaji o počtu po sobě jdoucích slunných dní. Údaje o slunných dnech pocházely z 86 meteorologických stanic.

Vyssoki spolu s kolegy si v datech všiml, že pokud v minulosti nastalo 14 a více dní, během kterých hodně svítilo slunce, ubyly záznamy o sebevraždách. A naopak, v období, kdy slunných dní bylo méně, počty sebevražd v Rakousku stouply.

Příčinou bude zřejmě látka serotonin, jejíž tvorba v lidském těle souvisí se slunečním svitem a která se v centrální nervové soustavě podílí na vzniku příjemných nálad. Její nedostatek způsobuje deprese a podrážděnost. Podle vědců z vídeňské univerzity mohou tyto stavy hrát roli při rozhodnutí člověka spáchat sebevraždu.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist