https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-okoli-zamku-v-hradci-nad-moravici-padne-115-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V okolí zámku v Hradci nad Moravicí padne 115 stromů

4.4.2016 15:14 | HRADEC N.MOR. (ČTK)
Červený zámek v Hradci nad Moravicí bude opět viditelný i z dálky. V těchto dnech začalo kácení přerostlých náletových dřevin, které dosud dominantu obce zakrývaly. Celkem půjde k zemi 115 stromů. Projekt je součástí revitalizace zámeckého parku. ČTK to řekl kastelán zámku Radomír Přibyla.
 

Červený zámek se říká bývalé hospodářské části zámku v Hradci nad Moravicí. V červeném zámku, jehož barva odpovídá tomuto přízvisku, je hotel. Expozice jsou v hlavních budovách zámku sestávajícího z Bílého zámku a Bílé věže.

"Cílem je hlavně, aby se odkryla dominanta Hradce nad Moravicí. Ještě v období po válce byl zámek dobře viditelný z okolí. Pak se ale stromy na příkrém svahu pod ním nechaly přerůst. Byly jiné priority a dnes dosahují až ke střešní konstrukci," vysvětlil kastelán. Dodal, že místo vykácených stromů pracovníci zámku nechají v areálu vysázet nové stromy. "Javory, buky a duby budeme vysazovat podle předem vytvořené kompozice," dodal.

Dalším důvodem kácení je i provzdušnění stavby, vykácením stromů se do areálu také dostane více světla. "To by mohlo pomoci zlepšit stav objektu," míní Přibyla.

Třetím důvodem pak podle něj je plánovaná tříletá obnova zámku. "Z té strany, kde jsou dnes stromy, budeme stavět lešení," řekl. Dodal, že projekt první etapy opravy zámku bude stát okolo 70 milionů korun. Zahrnovat bude opravu střechy Červeného zámku či výměnu dlažby jednoho z nádvoří. Stavbaři navíc opraví statické vady zámku.

Pracovat se bude během provozu. Po dokončení začne další etapa. Jejím cílem bude především zlevnit náklady na provoz budovy. Zahrnovat by měla výměnu topení, rozvodů a podobně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist