https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-olomoucke-zoo-se-narodilo-mlade-mravenecnika-ctyrprsteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V olomoucké zoo se narodilo mládě mravenečníka čtyřprstého

21.10.2016 14:39 | OLOMOUC (ČTK)
Mládě mravenečníka čtyřprstého se tento týden narodilo v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Jako jediné zoo v Česku a na Slovensku se jí daří tento druh mravenečníka rozmnožovat. Nemotorné mládě zatím většinu dne tráví u své matky, která si po roční pauze znovu užívá mateřské povinnosti.
 

Mluvčí zoo Karla Břečková ČTK řekla, že nového přírůstku v oddělení mravenečníků čtyřprstých si ošetřovatelka všimla v úterý po příchodu do práce. "Skupině mravenečníků čtyřprstých se narodil v pořadí osmý potomek. Naše zoo si tak stále udržuje jedinečnost ve schopnosti úspěšně odchovávat potomky těchto jihoamerických zvířat. Žádné jiné zahradě v ČR a na Slovensku se to zatím nepovedlo," uvedla Břečková.

Samice mravenečníka Tara, která mládě tento týden přivedla na svět, je zkušenou matkou. V předchozích letech měla tři potomky. "V pořadí o čtvrté mládě se opět vzorně stará a my se jí snažíme k tomu poskytnout maximum potřebného klidu. Otec Chaco, kterému potomek jakoby z oka vypadl, zatím dělá společnost loňskému Tařinu synovi ve vedlejší ubikaci," řekla mluvčí.

Matka Tara se narodila v roce 2008 a je druhým odchovaným mládětem v olomoucké zoo. Loni na podzim povila samičku. Otcem byl mravenečník Hektor, který do Olomouce přijel ze zoo v Opole. Zatímco v Polsku mu dělala společnost dominantní samice Dorotka, která ho s oblibou pohlavkovala, Tara byla tolerantnější a dokonce mu dovolila sdílet misku s potravou.

Olomoucká zoo začala chovat mravenečníka čtyřprstého v roce 2003 a dosud se jí podařilo odchovat osm mláďat. Stromoví mravenečníci se ve volné přírodě vyskytují poměrně běžně, avšak jejich odchov v zajetí je problematický i pro renomované zoologické zahrady. Odborníci potíže s odchovem mravenečníků v zajetí přisuzují tomu, že v jejich potravě chybějí termiti. Mravenečníci si v zoo pochutnávají na mletém masu s vejci, na hmyzu, banánech, ovesných vločkách a jogurtech.

Mravenečník čtyřprstý žije v Jižní Americe. Dospělý jedinec váží 2,5 až 8,5 kilogramu. Mistrně šplhá po stromech, ale obratný je i na zemi. Živí se mravenci, termity a občas vyloupí hnízdo včel. Samice rodí jedno mládě a poté ho nosí na hřbetě.

Olomoucká zoo, která patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v kraji, chová na 370 druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem je olomoucký magistrát, který její provoz zoo dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist