https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-orlickych-horach-jsou-mista-kde-mohou-hrozit-laviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Horská služba vyhlásila lavinové nebezpečí v Krkonoších a Jeseníkách, hlídá i Orlické hory

23.1.2018 10:30 | DEŠTNÉ V O.H. (ČTK)
Do hor sebou: pípák, lopatku a parťáka. Ilustrační snímek
Do hor sebou: pípák, lopatku a parťáka. Ilustrační snímek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kamila Antošová / KRNAP
V Orlických horách existují místa, kde za určitých podmínek mohou hrozit větší sesuvy sněhu. Jde hlavně o koryta potoků a svahy s vyšším sklonem než 35 stupňů. Musí ale napadnout větší množství sněhu za působení silného větru, což se v současné zimní sezoně zatím nenastalo.
 

"V Orlických horách máme několik svahů, kde mohou laviny spadnout. Víme o nich, a také, jaké musí být počasí, aby k tomu došlo," řekl náčelník orlickohorské horské služby Josef Hepnar.

I když v sousedních Krkonoších a v Jeseníkách platí již několik dní třetí lavinový stupeň z pětibodové mezinárodní stupnice, v Orlických horách větší sesuvy, jako byl ten před deseti lety u Osečnice mezi Skuhrovem a Deštnou v Orlických horách, nehrozí. "U Osečnice je louka, na které se při správném proudění větru vytváří převěj, a ta pak padá dolů k silnici. Lavina může být v těchto místech dlouhá až 600 metrů. To když sjede až na silnici, tak jako tomu bylo naposledy v roce 2008," řekl Hepnar. U Osečnice hrozí větší sesuvy, když vydatně sněží a do toho vane jižní či jihozápadní vítr. "Když fouká od severozápadu nebo severovýchodu, tak se tam převěj netvoří," uvedl.

Zatímco Osečnice leží poměrně nízko, jen asi 600 metrů nad mořem, další rizikové místo lze najít na svazích nejvyšší hory Orlických hor Velké Deštné (1115 m n. m). "Na svahu pod Velkou Deštnou padají na délku menší laviny), tak do 150 metrů," řekl ČTK Hepnar. Tam jde o příkré úbočí hory zhruba mezi silnicemi na Šerlich a do Luisina údolí. "Jsou tam strže vymodelované potoky a v nich se sesuvy občas vyskytují," řekl Hepnar.

Další místa, kde k sesuvům dochází, leží podél hlavního hřebene v úseku mezi Vrchmezím a Šerlichem. "Jsou tam místa s prudkými svahy, i tam se sníh může uvolnit," řekl Hepnar. Podle něho jsou to ale všechno lokality, přes které nevede žádná turistická stezka. "Návštěvníkům Orlických hor proto nebezpečí v souvislosti s lavinami nehrozí. Neexistuje tady svah, ze kterého by sjela lavina na turistickou stezku," řekl Hepnar. Podle něho laviny podobné té z roku 2008 u Osečnice jsou v Orlických horách výjimkou.

Horská služba v Orlických horách v minulé zimní sezoně vyjížděla k 720 zásahům, většinou šlo o úrazy na sjezdovkách. Své služebny má v Deštném, Říčkách a Čenkovicích.

Orlické hory se táhnou podél hranice s polským Kladskem. Nejvyšším vrcholy jsou Velká Deštná (1115 m), Koruna (1101 m) a Malá Deštná (1090 m), průměrná nadmořská výška je 789 metrů. Chráněná krajinná oblast Orlické hory má rozlohu 204 kilometrů čtverečních a byla vyhlášena v roce 1969.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist