https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ostrave-by-se-mohlo-zintenzivnit-cisteni-komunikaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Ostravě by se mohlo zintenzivnit čištění komunikací

21.2.2018 11:00 | OSTRAVA (ČTK)
Podle Macury jen městská společnost Ostravské komunikace loni při čištění cest sesbírala 3,5 tisíce tun smetků, kde velkou část tvořil právě prach. / Ilustrační foto
Podle Macury jen městská společnost Ostravské komunikace loni při čištění cest sesbírala 3,5 tisíce tun smetků, kde velkou část tvořil právě prach. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Ostrava chce zvýšit intenzitu čištění silnic a chodníků ve městě. Už nyní se komunikace v krajské metropoli čistí častěji, než ukládá zákon, ale město se chce domluvit ještě s krajem a především státem, aby stejně postupovali i na silnicích, které mají ve správě. Už ve čtvrtek by na toto téma měli zástupci vedení jednat i s ministrem životního prostředí v demisi Richardem Brabcem (ANO). Novinářům to dnes řekl primátor Tomáš Macura (ANO).
 

"Možností, jak zlepšit kvalitu ovzduší, je celá řada. Přestože dlouhodobě se kvalita ovzduší zlepšuje, tak tempo není takové, jak bychom si přáli a hledáme další cesty a možnosti," uvedl Macura. Kromě ekologizace dopravy vidí příležitost ke snížení takzvané sekundární prašnosti, která vzniká právě vířením prachových částic, i v četnějším čištění komunikací.

Podle Macury jen městská společnost Ostravské komunikace loni při čištění cest sesbírala 3,5 tisíce tun smetků, kde velkou část tvořil právě prach. "Toto je velký prostor pro zlepšení. Dneska zákon určuje takzvané limitní čištění, které musí provádět každý vlastník komunikací, a to je v základním minimálním objemu dva- až třikrát za sezonu," uvedl Macura.

Město podle něj už loni zavedlo na komunikacích v majetku města četnější čištění zhruba jednou za dva týdny.

"Domluvili jsme se i s Moravskoslezským krajem na čištění, prozatím páteřní třídy 28. října, pro letošní rok bychom to chtěli ještě znásobit. Naším ideálem je, aby se všechny významné komunikace ve městě čistily v ideálním případě jednou týdně, a to nejenom cesty, ale i chodníky," doplnil Macura.

Na nutnost četnějšího úklidu cest před časem upozornil například Aleš Boháč, místostarosta Radvanic a Bartovic, kde lidé loni nejvíce dní v roce dýchali znečištěný vzduch. ČTK tehdy řekl, že vidí rezervy v možných opatřeních, která by přispěla ke zlepšení kvality ovzduší a poukazoval právě na rezervy v oblasti nadlimitního čištění silnic. "Nadlimitní čištění má velký efekt a mělo by být četnější a troufnu si říct skoro týdně. Stát své cesty nečistí nějak nadlimitně, nedává tomu žádný zřetel a je mu jedno, jestli v naší blízkosti je velký průmysl nebo není," řekl Boháč.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist