https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ostravske-zoo-se-narodil-vzacny-lemur-sclateruv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo Ostrava se narodil vzácný lemur Sclaterův, zabrala výměna partnerů

12.4.2017 12:00 | OSTRAVA (Ekolist.cz)
Populace lemura je ve volné přírodě odhadována maximálně na 3000 kusů. Madagaskarští primáti jsou ohroženi zejména kvůli devastaci přírody domorodým obyvatelstvem.
Populace lemura je ve volné přírodě odhadována maximálně na 3000 kusů. Madagaskarští primáti jsou ohroženi zejména kvůli devastaci přírody domorodým obyvatelstvem.
V ostravské ZOO se po osmiletém čekání narodilo mládě vzácného Lemura Sclaterova, a to díky velké výměně chovných párů. Jde o jeden z nejohroženějších druhů primátů světa. Je velmi vzácný jak ve volné přírodě, tak i v zoologických zahradách. Každé narozené mládě je tak velkou nadějí na záchranu modrookého primáta před úplným vymizením z planety.
 

"Matkou mláděte je jednadvacetiletá samice, která už v roce 2009 porodila a úspěšně odchovala první ostravské mládě tohoto vzácného primáta – samečka Ravu. ,,Poté ještě několikrát porodila, ale mládě se vždy narodilo mrtvé. Přibývající roky pak podstatně snižovaly naději na odchov mláděte," říká Šárka Nováková, tisková mluvčí ZOO Ostrava.

Situace nebyla příznivá v celé evropské populaci, která čítá sotva 30 jedinců. Ze zbývajícího světa je jich ještě mnohem méně v USA a několik jedinců žije i v zoologických zahradách na Madagaskaru.

V minulých letech se každým rokem narodilo v Evropě jen jedno dvě mláďata, z nichž přežilo jen jedno nebo žádné. "Proto se koordinátor záchovného programu rozhodl po dohodě s chovateli ze zoo pro velkou výměnu chovných párů. Páry spolu zůstávají maximálně tři, ve výjimečných případech čtyři roky, a jestliže se jim nepodaří mládě odchovat, doporučí koordinátor další obměnu," říká Nováková. Tuto strategii chovu respektují všichni chovatelé lemurů Sclaterových (v současnosti jsou chováni pouze v osmi evropských institucích), protože je velmi pravděpodobné, že pokud se nestane zázrak a samice nezačnou rodit živá mláďata, lemur Sclaterův vyhyne nejen na Madagaskaru, ale i v lidské péči.

"Mládě přišlo na svět 24. března. Ve vrhu byla mláďata dvě, ale druhé bohužel hned třetí den po porodu uhynulo. Přeživší mládě zatím prosperuje a jeho matka se o něj vzorně stará. Návštěvníci ostravské zoo mají možnost vidět lemuří rodinu v pavilonu primátů. Při pěkném počasí se s ním už odvažuje do venkovního výběhu," říká Nováková.

Lemur Sclaterův obývá velmi omezenou oblast severozápadní části ostrova Madagaskaru nazývanou Sambirano. Samec je zbarven černě, samice v od světlé hnědé až po narezavělou. Mimo člověka je to jediný primát na světě, který má modře zbarvené oči. Jejich potravu tvoří ovoce, listy, květy, nektar, semena, živočišná potrava (např. stonožky). Jeho populace se odhaduje na zatím zřejmě více než 1000 ks, maximálně však pouze 3000 ks. Madagaskarští primáti jsou velice ohroženi zejména rychlým úbytkem vhodných biotopů v důsledku devastace přírody domorodým obyvatelstvem.

V České republice je chován pouze v Zoo Ostrava a je našim nejvzácnějším zvířetem. Pokud se podaří mládě úspěšně odchovat, bude to jeden z nejvzácnějších a nejdůležitějších odchovů nejen letošního roku. Zoo Ostrava se na ochraně křehké biodiverzity na Madagaskaru podílí od roku 2005, kdy se stala členem nevládní organizace AEECL (Asociace pro výzkum a ochranu lemurů), která zaštiťuje záchranný projekt Sahamalaza. Projekt zahrnuje nejen výzkum a záchranu lemurů Slaterových, ale i a dalších tam žijících endemických zvířat a rostlin i na ochranu celého ekosystému. O záchranu jedinečné oblasti společně usiluje dalších více než 30 zoologických zahrad.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist