https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pardubicich-vznikla-pohadkova-zahrada-s-hospodarskymi-zviraty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Pardubicích vznikla pohádková zahrada s hospodářskými zvířaty

31.8.2016 12:39 | PARDUBICE (ČTK)
"Farma je výborný nápad. Pro městské děti skvělé," řekla Michaela Píšová, která přišla s dvěma vnoučaty
"Farma je výborný nápad. Pro městské děti skvělé," řekla Michaela Píšová, která přišla s dvěma vnoučaty
V odlehlé části Pardubic u parku Červeňák vznikla pohádková zahrada. Obývají ji hlavně hospodářská zvířata, kozy, ovce, králíci, ale také poník, kočky, morčata, křepelky nebo želvy. "Většinou se jedná o zvířata, která jsou zachráněná z nevhodných podmínek nebo předtím, než by šla k řezníkovi," řekla ČTK provozovatelka Lucie Šárovcová.
 

Například poníka Ferdu si koupila chovatelka na kozí farmu, kde se však nudil, proháněl kozy a ty pak byly vystresované a nedávaly mléko. Proto byl celý den zavřený a výběh si mohl užít jen v noci. Kozu Rozárku její původní majitelé chovali kvůli masu.

Zvířata mají vlastní výběhy s dřevěnou ohradou, jen koza Anežka má privilegia. Pohybuje se po zahradě volně. Odmala vyrůstala s lidmi a společnost jí dělali také psi. Považuje je proto za své stádo, v ohradě s kozami by jen naříkala.

V závěru prázdnin se zahrada plní rodinami s dětmi. Kozy a ovce mohou malí návštěvníci krmit a hladit je. Také si jen na zkoušku mohou na dva týdny i s vybavením půjčit morče, aby zjistili, jestli zvládnou o ně pečovat. "Farma je výborný nápad. Pro městské děti skvělé," řekla Michaela Píšová, která přišla s dvěma vnoučaty.

Ještě loni byl pozemek, který sousedí s areálem velkoobchodu s potravinami, zanesený smetím. Rozlehlou oblast dřív obývala armáda, kousek dál je zahrádkářská kolonie. Zahrada bude kromě pondělků otevřená celoročně.

"Odvezli jsme 12 kontejnerů nepořádku, opravili domek, napojili jej na elektřinu. Pozemek nám zapůjčila krajská policie. Určitě dobudujeme ještě nějaké výběhy, chceme zachraňovat hospodářská zvířata," řekla Šárovcová.


reklama

 
Lucie Jelínková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist