https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-plzenske-zoo-maji-mladata-tri-vzacnych-druhu-jedovatych-hadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V plzeňské zoo mají mláďata tří vzácných druhů jedovatých hadů

3.8.2017 10:00 | PLZEŇ (ČTK)
Africké kobry červené zvané "plivající" (na obrázku), jejichž vejce byla 65 dní v inkubátoru, dosahují délky až dvou metrů. Jsou odchované v Evropě a zoo je má od soukromého chovatele. / ilustrační foto
Africké kobry červené zvané "plivající" (na obrázku), jejichž vejce byla 65 dní v inkubátoru, dosahují délky až dvou metrů. Jsou odchované v Evropě a zoo je má od soukromého chovatele. / ilustrační foto
Foto | Pogrebnoj-Alexandroff / Wikimedia Commons
V plzeňské zoo se narodila mláďata tří vzácných druhů jedovatých hadů. Veřejnost může zatím vidět jen devět zmijí tureckých. Čtyři malé kobry červené a sedm smrtonošů zmijích lidé uvidí až poté, kdy budou dost silní a soběstační. Ve všech případech jde o první odchovy, řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.
 

"Zatím nedokážeme říct, kdy je lidé uvidí. Je to bomba, že se nám to povedlo, a kvůli tomu, co se tady v expozici děje, tak bychom o ně neradi přišli," řekl ošetřovatel Miroslav Dohnal. Podle dalšího chovatele Jana Dohnala bude zatím zoo mláďata kobry červené a smrtonošů držet v zázemí. "Až si budeme jisti, že jsou stabilní a reagují na sto procent, tak je vystavíme, ale to může trvat rok nebo dva," řekl. Navíc dva roku fungující Království jedu má všech 12 terárií plných a pouze střídá druhy.

"Pravděpodobně žádná instituce (v ČR) australské smrtonoše nechová. V republice je to zřejmě první odchov v prostředí zoo, u soukromníků nevíme," uvedl Jan Dohnal. Za úspěch ale považuje všechna mláďata, protože to dokazuje, že expozice funguje, že se v ní zvířata cítí dobře. Nejzajímavějším druhem je právě smrtonoš, i proto, že dalo velkou práci ho sehnat. Zoo má dvě populace smrtonošů zmijích, z Perthu a ze Sydney. Dorůstají délky 60 až 70 centimetrů. Smrtonoši, kteří rodí živá mláďata, se narodili 16. července. Chovatelé doufají, že se bude dařit také v příštích letech, příslibem jsou nová vejce od černých mamb. "Jsou v inkubátoru a do 40 dnů čekáme další přírůstek," uvedl mluvčí.

Africké kobry červené zvané "plivající", jejichž vejce byla 65 dní v inkubátoru, dosahují délky až dvou metrů. "Máme obry a každý specialista je z nich v šoku," uvedl Jan Dohnal. Jsou odchované v Evropě a zoo je má od soukromého chovatele. "Naše expozice je složená ze zvířat odchovaných v zoo nebo u soukromníků, žádný had není z volné přírody," uvedl. Království jedu už odchovalo také užovku růžkatou a dva druhy křovinářů.

Zmije turecká, v ČR nazývaná také zmije horská, je podle Miroslava Dohnala spolu se zmijí levandskou prvním až druhým nejjedovatějším hadem Evropy. Žije hlavně v Turecku, ale i v Řecku. Dorůstá až metrové délky a žije ve výšce až 2000 metrů nad mořem.

Malí hadi žerou mláďata myší, ta ale nejsou přirozenou potravou. V přírodě mají daleko pestřejší a sezonní stravu - ptáky, plazi, ještěry. Hadi se mohou dožívat až 40 let, pokud mají dostatečnou péči a nejsou překrmovaní. Podle Jana Dohnala má jen několik institucí na světe chov jedovatých hadů tak rozvinutý jako zoo Plzeň.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist