https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pralesich-madagaskaru-byl-objeven-novy-ptak
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pralesích Madagaskaru byl objeven nový pták

11.3.2011 04:28 | ANTANARIVO/HODONÍN (Ecomonitor)
Oblast "Beanka", známá v domorodé malagaštině jako „tsingy“.
Oblast "Beanka", známá v domorodé malagaštině jako „tsingy“.
Foto | Moq / Wikimedia Commons
Příroda Madagaskaru je „bohatší“ o další endemický druh. Nelétavý, pestře vybarvený pták z rodu Mentocrex, vzdáleně podobný našemu chřástalovi, dostal své druhové jméno „Beanka“ podle místa svého nálezu, neprostupné oblasti suchých lesů a vápencových bradel, píše server ScienceDaily.
 

Objev z roku 2009 učinili při rozsáhlém mapování odborníci z BCM (Sdružení ochrany Madagaskaru) a nadšenci z nevládní environmentální organizace Vaharta. Výskyt nového druhu utužil snahu vlády i místních obyvatel a ochranářských aktivistů v rozhodnutí pečovat intenzivně o oblast Beanka, která reprezentuje poslední 3 % suchých lesnatých biotopů z původní rozlohy po celém ostrově.

Nález druhu Mentocrex beankaensis museli nejprve podpořit vědci z univerzity v Antanarivu, kteří potvrdili genetickou odlišnost exemplářů z Beanky od ostatních zástupců rodu, vyskytujících se na východě ostrova, ačkoliv se druh vyznačuje větší velikostí a jiným zabarvením peří. Oblast vápencových skal a suchých lesů je sama považována za mimořádnou, neboť se před 2500 lety s příchodem člověka postupně zmenšovala v důsledku rozvoje lidské populace. V roce 2007 na ni zaměřila svou pozornost BCM a začala zde na ploše 14 000 hektarů provádět systematické mapování. Příroda vydala některá ze svých tajemství, ale současně vyvstala otázka, jak tato místa, známá v domorodé malagaštině jako „tsingy“, chránit.

„Přijali jsme řadu opatření k zachování lesů Beanka,“ říká vedoucí BCM Aldus Andrimamonjoy. „Jsou založena na souznění s místními lidmi, tak aby byly pochopeny jejich hospodářské a rozvojové potřeby, ale zároveň byl dodržen smysl ochrany přírodního dědictví, který plyne z přítomnosti vzácných organismů. Jedině tak můžeme naplnit aspekty dlouhodobé ochrany území i druhů.“ Na výzkumu spolupracující profesorka antanarivské univerzity Marie Jeanne Raherilalová k tomu dodává: „I po mnoha desetiletích vytrvalého výzkumu nás příroda vždycky něčím překvapí, nález nového ptačího druhu je toho důkazem. Ochrana těchto míst je základem pro budoucí biologický výzkum.“

Článek byl uveřejněn 25. 2. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „New Bird to Science Emphasizes the Critical Need to Conserve the Remaining Dry Forests of Madagascar“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist