https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-bude-virtualni-cyklojizda-za-evropskym-umenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze bude virtuální cyklojízda za evropským uměním

19.5.2016 11:28 (ČTK)
Každý, kdo usedne na stacionární kolo a nasadí si brýle pro virtuální realitu, se přenese na virtuální projížďku Evropou. Ilustrační obrázek
Každý, kdo usedne na stacionární kolo a nasadí si brýle pro virtuální realitu, se přenese na virtuální projížďku Evropou. Ilustrační obrázek
Virtuální cyklojízdu za evropským uměním nabídne od pátku do neděle v Praze akce s názvem Big Art Ride. Koná se postupně v deseti evropských zemích, kde se tak představuje Sbírka dějin umění Europeana, součást Evropské digitální knihovny. Na stacionární kolo v Praze jako první usedne a brýle pro virtuální realitu si nasadí nizozemský velvyslanec Ed Hoeks. Akce je součástí oslav nizozemského předsednictví v Radě Evropské unie.
 

Ambasador se stane prvním pražským závodníkem a v reálném čase poměří své síly s Paulem Kellerem, členem představenstva Nadace Europeana, který bude souběžně na kole soutěžit v Amsterdamu. Big Art Ride v Praze navazuje na předchozí virtuální jízdy za uměním, které se v uplynulém měsíci konaly v Paříži, Bruselu, Wroclavi, Římě a Vídni.

Projekt Big Art Ride chce prezentovat interaktivní formou evropská umělecká díla, mezi nimiž je i deset českých výtvarných děl ze sbírek Národního muzea, Národní galerie v Praze, Moravské galerie v Brně, Husitského muzea v Táboře a Národního památkového ústavu.

Každý, kdo usedne na kolo a nasadí si brýle pro virtuální realitu, se přenese na virtuální projížďku Evropou. Pro svou jízdu si zvolí sedm zemí EU a během každé imaginární vyjížďky uvidí vznik jednotlivých evropských uměleckých děl zařazených do projektu Europeana280. Cyklisté tak budou projíždět minulostí i současností vybraných měst, která budou reagovat na jejich pohyb. Moderní technologie návštěvníkům umožní objevit kulturní historii Evropy. Každá cesta bude přenášena na velkou plazmovou obrazovku, díky které budou mít zážitek také kolemjdoucí.

Při každé jízdě budou cyklisté virtuálně soutěžit s jezdci v Amsterdamu a na konci závodu se každý soutěžící setká se svým evropským sousedem na velké obrazovce. Big Art Ride bude před hlavní branou Výstaviště v Praze Holešovicích, od pátku do neděle vždy od 11:00 do 19:00.

Europeana 280 je mezinárodní projekt, jehož cílem je nadchnout lidi pro evropské umění a hledat inovativní způsoby, jak umělecká díla, které jsou součástí evropského dědictví, sdílet a oslavovat. Během roku se ve Sbírce dějin umění Europeana objeví přes 300 děl ze všech 28 členských států EU spolu s Norskem. Europeana je evropská digitální platforma kulturního dědictví shromažďující a poskytující online přístup k desítkám milionů digitalizovaných děl z více než 3500 institucí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist