https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-se-letos-narodilo-zatim-pres-350-mladat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo se letos narodilo zatím přes 350 mláďat

9.5.2016 10:56 | PRAHA (ČTK)
Mezi významné chovatelské úspěchy tohoto roku patří například sameček mravenečníka velkého Lecter
Mezi významné chovatelské úspěchy tohoto roku patří například sameček mravenečníka velkého Lecter
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
V pražské zoologické zahradě se letos zatím narodilo přes 350 mláďat od více než 80 druhů zvířat. Asi největšími lákadly pro veřejnost jsou hrošík, slůně a gorilí mládě. Chovatelé ale vyzdvihují i potomky surikat, malého bizona či losa evropského, který se narodil 2. května, sdělila Zuzana Karlíková z tiskového oddělení Zoo Praha.
 

"Mezi významné chovatelské úspěchy tohoto roku patří například sameček mravenečníka velkého Lecter nebo odchov mláďat jednoho z nejohroženějších ptáků světa - krasek krátkoocasých jávských," uvedla zoo.

Krasky, jedny z nejohroženějších ptáků světa, odchovala pražská zoo jako první v Evropě. Ve volné přírodě žije odhadem 100 až 250. V lidské péči bylo chováno v rámci mezinárodního programu na Jávě 29 těchto ptáků, z nichž dvanáct bylo převezeno do Evropy. Jeden z těchto párů získala loni v prosinci pražská zoo. Z krasek převezených do Evropy se jako první rozmnožily právě tyto.

Zřejmě nejpopulárnějšími mláďaty jsou hroch obojživelný, který na nedávných křtinách dostal jméno Fanda, stejně jako malý sameček slona indického, jenž je prvním slůnětem, které se v pražské zoo nejen narodilo, ale bylo zde i počato. Veřejnost ho mohla vidět ve vnitřní expozici třetí den po porodu. Lákadlem je také gorilí mládě, jež nečekaně porodila samice Shinda.

O nadcházejícím víkendu mohou lidé vedle nových přírůstků naposledy spatřit orangutana Gempu, jenž přesídlí do Belgické zoo. Dvě komentovaná rozloučení se konají v sobotu, první v 09:30 a druhé v 15:30. Na rozloučení s Gempou bude podle mluvčí navazovat série komentovaných zastavení u některých mláďat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist