https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-se-narodila-ctyrcata-psu-pralesnich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo se narodila čtyřčata psů pralesních

6.10.2016 15:18 | PRAHA (ČTK)
Smečka vzácných psů pralesních v pražské zoologické zahradě se v létě rozrostla o další čtyři mláďata. Několik týdnů po narození se ukrývala v noře, nyní je už mohou návštěvníci pozorovat v expozici ve skupině celkem 11 psů pralesních.
 

"Již začínají ochutnávat pevnou stravu, ale stále jsou ještě kojena a závislá na rodičích, samostatná budou zhruba až v jednom roce věku," informovala ČTK Hana Matoušů ze zoo.

Chov psů pralesních začal v Praze na konci 80. let a do letošního roku se narodilo dohromady 103 mláďat. Nejnovější přírůstky jsou potomky rodičovského páru, kterému se první štěňata narodila v roce 2013 a nyní je to jejich čtvrtý vrh. O dvouměsíční mláďata se kromě dominantního rodičovského páru starají i ostatní sourozenci.

Pes pralesní se vyskytuje v lesních oblastech Jižní Ameriky od Panamy po Brazílii a severní Argentinu. Je výborný plavec, ve vodě smečka často také loví. Ačkoliv jsou psi malí vzrůstem, při lovu si troufnou i na drobné jeleny. Přes den je velmi těžké je ve volné přírodě spatřit, protože odpočívají v prohlubních, norách nebo skulinách. "Svá teritoria si dobře střeží a ojedinělým způsobem pachově značí. Ve snaze umístit pachovou značku co nejvýše dělají při označování svého území stojku," dodala Matoušů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist