https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rakousku-si-manazeri-trenuji-svou-silu-proti-vlci-tlame
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Rakousku si manažeři trénují svou sílu proti vlčí tlamě

4.9.2017 08:00 (ČTK)
Půltuctu účastníků semináře nazvaného Mluv s vlky nábožně naslouchá cvičiteli Kurtu Kotrschalovi. Tito lidé, kteří jsou zvyklí řídit velké týmy, zaplatili 650 eur (téměř 17.000 Kč), aby se utkali s mocnějšími, než jsou oni sami. Je to pět šedých vlků patřících Centru pro vědecké studium vlků v Ernstbrunnu severně od Vídně. / ilustrační foto
Půltuctu účastníků semináře nazvaného Mluv s vlky nábožně naslouchá cvičiteli Kurtu Kotrschalovi. Tito lidé, kteří jsou zvyklí řídit velké týmy, zaplatili 650 eur (téměř 17.000 Kč), aby se utkali s mocnějšími, než jsou oni sami. Je to pět šedých vlků patřících Centru pro vědecké studium vlků v Ernstbrunnu severně od Vídně. / ilustrační foto
"Zavřete ústa, když vám olizují tváře. Mají velké jazyky." A velké zuby. V Rakousku si manažeři zkoušejí svou chladnokrevnost tak, že vstupují do klece s vlky, aby probudili zvíře, které v nich dřímá, píše agentura AFP.
 

Půltuctu účastníků semináře nazvaného Mluv s vlky nábožně naslouchá cvičiteli Kurtu Kotrschalovi. Tito lidé, kteří jsou zvyklí řídit velké týmy, zaplatili 650 eur (téměř 17.000 Kč), aby se utkali s mocnějšími, než jsou oni sami. Je to pět šedých vlků patřících Centru pro vědecké studium vlků v Ernstbrunnu severně od Vídně.

"Nezáleží na tom, kdo jste, jestli jste generální ředitel nebo domovník, vlkovi to je jedno. Jakmile vstoupíte do klece, vaše postavení nehraje žádnou roli," upozorňuje Brit Ian Mc Garry, který je jedním z autorů koncepce semináře.

Malá skupina tedy vstupuje za mříže. Párek vlků, Nanuk a Una, se přibližuje, aby příchozí očichal. Cvičitel manažery vyzývá, aby si dřepli a nechali obrovské tlamy přiblížit se ke tváři.

Vlci mají ostré zuby a mocný dech. Riziko je ale prakticky nulové, ujišťuje Kotrschal. "Nikdy jsme neměli žádný incident," dušuje se.

Jako všech 17 vlků z Ernstbrunnu byli Nanuk a Una vychováni člověkem od deseti dní svého věku. Cílem tohoto chovu je srovnávat jejich chování se psy chovanými za stejných podmínek.

Jako dobří němečtí ovčáci podávají svou obrovskou tlapu, když k nim napřáhnete ruku. Nicméně nejsou zdomácnělí a zachovali si své reflexy divokého zvířete.

Většina účastníků semináře tvrdí, že jim setkání s vlky pomohlo, aby v sobě objevili "vnitřní zvíře" a rozvinuli neverbální komunikaci.

"Měla jsem pocit, že se setkávám tváří v tvář s velmi silným zvířetem, které na mě pohlíží jako na sobě rovného. Když mě vlk za takovou uznal, pochopila jsem, že když budu chtít, budu sama také velmi silná," svěřuje se padesátiletá Britka Shirley Smithová.

Padesátiletý Bernhard, který stojí v čele mezinárodního projektu, je rovněž nadšený. "Dnes se mi zbystřily smysly. Když řídím nějaký projekt, musím umět předvídat reakci lidí ještě dříve, než začnou mluvit," říká.

Přispívají vlci k tomu, aby se člověk stal ještě více člověku vlkem?

Naopak, soudí Bernhard. "Ukazuje to, že není vhodné stahovat se do pozadí, ale také není dobré dávat příliš najevo dominantní postoj. Všechno jde lépe, když jsou lidé vůči sobě navzájem více vnímaví a pozorní," dodává.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist