https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ricanech-skoncila-druha-etapa-opravy-kanalizacni-stoky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Říčanech skončila druhá etapa opravy kanalizační stoky

27.5.2016 13:29 | ŘÍČANY (ČTK)
V Říčanech u Prahy skončila druhá část opravy hlavní kanalizační stoky za zhruba 30 milionů korun. Díky více než roční rekonstrukci v lokalitě Pod Lihovarem se zvýšila kapacita kanalizace, sdělila ČTK mluvčí města Adéla Ambrožová.
 

V místech, kde protékají odpadní vody z 60 procent městského území, ještě v roce 2011 často unikaly splašky do přírody. Stoka byla v havarijním stavu a potrubí netěsné. Hlavním problémem byla nedostatečná kapacita trubek, kvůli níž při srážkách přetékala odpadní voda z kanalizačního systému. "Časy, kdy potokem pod naším městem plavaly kusy toaletního papíru, jsou doufám za námi," uvedl starosta Vladimír Kořen (Klidné město). Kanalizace byla v tomto úseku vybudována na počátku 70. let, časem se ale zvýšil počet napojených nemovitostí.

Rekonstrukce stoky byla rozdělena do dvou etap. Nejdříve byly v roce 2013 vybudovány dvě odlehčovací komory u křižovatky ulic 17. listopadu a Pod Lihovarem, které brání přetékání odpadních vod do okolí. Minulý rok město zahájilo druhou fázi oprav, při níž vznikl kanalizační řad s větším objemem a dvě velké retenční nádrže. Zrekonstruovaný úsek vede od Jelení ulice směrem od čistírny odpadních vod pod Říčanskou ulici, podél benzinové pumpy a potoka k nově vybudovaným retenčním nádržím u Kozinovy ulice.

Na ploše u Lihovaru chce město vybudovat odpočinkový park s vycházkovými cestami. Práce by mohly začít na jaře příštího roku. Do té doby je třeba vyřešit majetkoprávní vztahy, protože některé pozemky nejsou v majetku města. Náklady se odhadují na 9,5 milionu korun, město chce na projekt získat evropské peníze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist