https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ricanech-u-prahy-vznikne-park-ke-stemu-vyroci-republiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Říčanech u Prahy vznikne park ke stému výročí republiky

12.3.2018 08:40 | ŘÍČANY (ČTK)
Součástí přírodního parku bude i prostor pro sportovní aktivity, například pro házení plastovým létajícím talířem frisbee a balancování na laně, nebo svah pro zimní radovánky. Počítá se s výsadbou stromů a keřů a vytvořením záhonů a květinové louky pro motýly. / Ilustrační foto
Součástí přírodního parku bude i prostor pro sportovní aktivity, například pro házení plastovým létajícím talířem frisbee a balancování na laně, nebo svah pro zimní radovánky. Počítá se s výsadbou stromů a keřů a vytvořením záhonů a květinové louky pro motýly. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
V Říčanech u Prahy vznikne park ke stému výročí založení Československa. Odpočinkovou zónu s vycházkovými cestami, lavičkami a lehátky chce město vybudovat na hektaru nevyužívané plochy mezi Kozinovou ulicí a komerční zónou. Počítá se s výsadbou stromů a keřů a vytvořením záhonů a květinové louky pro motýly. Město na projekt uvolnilo z rozpočtu přes deset milionů korun, sdělila mluvčí radnice Kateřina Lauerová.
 

Součástí přírodního parku bude i prostor pro sportovní aktivity, například pro házení plastovým létajícím talířem frisbee a balancování na laně, nebo svah pro zimní radovánky.

Starosta Vladimír Kořen (Klidné město) připomněl, že při příležitosti kulatých výročí vzniku republiky lidé v mnoha městech vysazovali stromy. Bylo tomu tak i v Říčanech, kde v roce 1938 vznikl parčík u křižovatky Rýdlovy a Mánesovy ulice. V roce 1968 se zase vysazovaly lípy na náměstí, u gymnázia nebo v ulici Politických vězňů.

Radnice nyní vybírá dodavatele všech prací. "Chceme výsadbu stihnout do 28. října a plánujeme, že svůj strom v parku vysadí i zástupci partnerských měst. Stromy se znovu stanou symbolem naší svobody a demokracie," dodal Kořen.

Dříve byly dominantou území mezi Kozinovou ulicí a komerční zónou černé topoly, které musely ustoupit rekonstrukci páteřní městské stoky. Pozemek je hustě protkán inženýrskými sítěmi, což omezuje jeho využití. Před výsadbou bude nutné odstranit nemocné stromy, na přání místních lidí však zůstanou zachovány smrky lemující Kozinovu ulici.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist