https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rohozne-zacala-anketa-o-prijeti-penez-za-pruzkum-pro-uloziste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Rohozné začala anketa o přijetí peněz za průzkum pro úložiště

10.2.2016 15:41 | ROHOZNÁ (ČTK)
Obyvatelé Rohozné na Jihlavsku se mohou v anketě vyjádřit k tomu, zda si má obec nechat přes 2,7 milionu korun za průzkum území zvažovaného pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu. Vyplněné anketní lístky lze odevzdávat na obecním úřadě ode dneška do 19. února. ČTK to řekla starostka Štěpánka Šteflová. Pokud bude účast v anketě dostatečně vysoká, ovlivní výsledek rozhodování obecního zastupitelstva.
 

Rohozná spadá do lokality Hrádek, jedné ze sedmi v ČR vytipovaných pro úložiště, v nichž budou letos provedeny úvodní geologické průzkumy. Metody těchto prací představí Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v pátek v Rohozné.

Na účet obce Rohozná bylo loni v prosinci připsáno 14 776 Kč za oprávnění provádět ložiskový průzkum a 2,755 milionu Kč jako roční příspěvek od státu za stanovené průzkumné území pro úložiště. Anketní lístky dostali domů oprávnění voliči, jichž je přes 300. "Zastupitelstvo chce znát názor většiny občanů, proto bude výsledek ankety akceptovat při návratnosti vyšší než 75 procent," stojí na webových stránkách obce. Starostka uvedla, že v místním referendu se lidé postavili proti úložišti a průzkumným pracím. Dodala, že průzkum se ale stejně uskuteční.

Lokalita Hrádek zasahuje do území šesti obcí. Příspěvek přes milion Kč za průzkum se chystá utratit Dolní Cerekev, podle místostarosty Zdeňka Dvořáka by mohl posloužit třeba na stavbu výtahu ve zdravotním středisku. Další samosprávy, které oslovila ČTK, peníze uložily na samostatný účet nebo je nechaly na svém účtu s tím, že na ně zatím nebudou sahat.

Poslední Hojkov nejdřív vrátil skoro 1,9 milionu Kč správě úložišť. Pak ale podle starostky Hojkova Milady Duchanové poslalo SÚRAO upozornění, že nepřijetím příspěvku obecní úřad porušuje zákon. Starostka uvedla, že z obavy, aby se obec nedostala do dalších soudních sporů se státem, o peníze zase požádala. Hojkov je chce uložit na samostatný účet a nevyužívat. Záporné stanovisko obce k úložišti se tím podle ní nemění.

Hojkov patří mezi obce v lokalitě Hrádek, které se už žalobou snaží zrušit rozhodnutí ministra životního prostředí o povolení průzkumu pro úložiště. Žalobu společně loni na podzim k Městskému soudu v Praze podaly Hojkov, Cejle, Milíčov a Nový Rychnov spolu s ekologickým sdružením 2. Alternativa z Dolní Cerekve. Podle Duchanové zatím nemají žádnou odezvu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist