https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-severni-mori-unika-plyn-z-vrtu-tezari-vyklizeji-plosiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Severním moři uniká plyn z vrtu, těžaři vyklízejí plošiny

27.3.2012 16:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
K úniku zemního plynu došlo v neděli na vrtné plošině Elgin firmy Total, nacházející se 240 km od skotského Aberdeenu. Total ze své plošiny odvelel všech 238 pracovníků. Své zaměstnance začíná stahovat i společnost Shell ze svých dvou nedalekých plošin. Příčina úniku plynu zatím není známa. Uvedla to BBC.
 

Zatímco plošina Totalu je zcela evakuovaná, na obou plošinách Shellu zůstal menší počet zaměstnanců, kteří udržují sníženou těžbu plynu a ropy. Podle mluvčího Shellu je evakuace pracovníků čistě preventivní záležitost.

Únik plynu byl zjištěn tuto neděli. K evakuaci pracovníků byly nasazeny tři záchranářské helikoptéry a čtyři civilní stroje. Podle prohlášení zástupců Totalu únik plynu stále pokračuje, situaci má prý ale společnost pod kontrolou.

Z průzkumného letounu byl potvrzen lesk na hladině v blízkosti plošiny. Podle pracovníků Totalu nehrozí významný dopad na životní prostředí, přesto byly upozorněny příslušné úřady.

„Stále se snažíme pomocí všech myslitelných postupů zjistit, odkud plyn uniká a co je toho příčina,“ řekl zástupce společnosti Total s tím, že odstranění příčiny by mohlo trvat zhruba měsíc.

Plošina Elgin těží plyn a ropu v oblasti Graben v Severním moři. Total zde provozuje ještě pošinu Franklin. Obě zařízení mají dohromady kapacitu 60 tisíc barelů ropy denně.


reklama

 
Další informace |
Ilustrační video plošiny Elgin:

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist