https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-sobotu-se-chysta-propagacni-cyklisticka-jizda-prahou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V sobotu se chystá propagační cyklistická jízda Prahou

17.5.2000 13:50 | PRAHA (EkoList)
Od Výtoně nedaleko Karlova náměstí až do Újezda u Průhonic povede trasa propagační cyklistické jízdy Prahou, kterou na sobotu 20. května uspořádaly pražské Děti Země a sdružení Oživení. Všichni zájemci o cyklistiku se mohou s organizátory sejít v 10 hodin ráno na pražské Výtoni, kde jízda začne. "Chceme ukázat úředníkům z magistrátu, že existují Pražané, kteří by rádi preferovali cyklistickou dopravu namísto aut," říká Tomáš Nosek z Dětí Země.
 

Podle Noska s cyklisty nepočítají ani statistiky, které uvádějí, že 70% většina pražské populace má raději městskou hromadnou dopravu, než osobní auto (které preferuje pouze 30 % Pražanů). "Přesto jdou zhruba dvě třetiny peněz, určených na dopravu v Praze, na podporu automobilistům," upozorňuje Tomáš Nosek.

V Praze sice existuje dopravní značení pro cyklisty již několik let, ovšem je naprosto nevyhovující - nejedná se v žádném případě o systém cyklistických stezek. "Těch značek je málo, nenavazují na sebe, a vedou i po frekventovaných silnicích. Řidiči většinou vůbec netuší, že jedou po značené cyklistické trase, je to velmi nebezpečné," řekla dnes EkoListu jedna z cyklistek na pražské Letné.

"V Evropské unii je trend zcela opačný. Tady se cyklistika pořád bere jako rekreace, v Evropě jde o rovnocenný způsob lokální dopravy," řekl EkoListu Petr Štěpánek z Oživení. Podle Tomáše Noska jsou Děti Země a Oživení spolu s ostatními cyklisty ochotní spolupracovat s městem na vytýčení nejlepších tras budoucího systému cyklostezek v hlavním městě. "Stačí, aby nám úředníci magistrátu začali vycházet vstříc," dodává Tomáš Nosek.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist