https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-usteckem-kraji-nejvic-tridili-v-doubici-a-loucne-pod-klinovcem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Ústeckém kraji nejvíc třídili v Doubici a Loučné pod Klínovcem

28.6.2016 15:26 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
V Ústeckém kraji loni nejvíce třídili v obci Doubice na Děčínsku a městě Loučná pod Klínovcem. Ocenění za úspěšné třídění odpadu a sběr drobného elektra si dnes v Ústí nad Labem převzali také zástupci obcí na Litoměřicku, které vysoce překonávají regionální průměr. Ústecký kraj ale v třídění odpadu za zbytkem České republiky dlouhodobě zaostává.
 

První místo v kategorii obcí získala Doubice ve Šluknovském výběžku, kde žije 106 lidí. "V takovém počtu se snadno dohodneme na tom, že je potřeba udržovat obec čistou," řekl starosta Jan Drozd. Problémy podle něj nejsou ani s turisty, kteří přijíždí do Českého Švýcarska. "Nyní se chceme s okolními obcemi domluvit na společném nabízení odpadu tak, abychom získali pro všechny obce ve Šluknovském výběžku výhodnější podmínky," uvedl Drozd.

Roudnice nad Labem ve vytříděném odpadu uzavírala desítku oceněných měst, zvítězila v kategorii měst nad 10.000 obyvatel ve sběru drobného elektra. Podle starosty Vladimíra Urbana je stále možné něco zlepšovat, a to už vzhledem k blízkosti památné hory Říp. "Myslím, že okolí této kulturní památky je dobře udržované, protože z litoměřického okresu se v soutěži umístilo hodně obcí. Litoměřicko je zahrada Čech a naši občané chtějí mít tu zahrádku čistou," uvedl starosta města, které využívá mimo jiné podzemní kontejnery.

Krabčice, které se nacházejí přímo pod Řípem, zvítězily v kategorii obcí do 3000 obyvatel ve sběru elektra, na seznamu oceněných je i město Úštěk nebo obec Kyškovice.

Ústecký kraj ale za zbytkem republiky v třídění zaostává. V regionu každý obyvatel ročně vytřídí 37 kilogramů odpadů. V Pardubickém kraji, který je na opačném konci žebříčku, je to o deset kilogramů více. "Nicméně meziročně je v Ústeckém kraji nárůst o 1,5 kilogramu na obyvatele, a to rovnoměrně o půl kilogramu na papír, plast a sklo. Doufejme, že se trend chytí, protože třídit budeme muset s ohledem na evropskou legislativu stále více," řekl Marek Sýkora ze společnosti EKO-KOM, která ve spolu s Ústeckým krajem soutěž Skleněná popelnice vyhlašuje.

Hlavním důvodem, proč lidé netřídí, je podle Sýkory to, že jsou líní. "Umístění kraje vyplývá mimo jiné ze sociální skladby obyvatel, protože lidé méně sociálně saturovaní méně třídí odpad," uvedl Sýkora. "Velmi podporujeme myšlenku třídění u dětí a mládeže, protože tam je to nejefektivnější. Návyk třídit má být stejný, jako je čistit si zuby," podotkl Sýkora.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist