https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zimbabwe-zastrelili-potomka-lva-cecila-asi-take-kvuli-trofeji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zimbabwe zastřelili potomka lva Cecila, asi také kvůli trofeji

21.7.2017 10:17 (ČTK)
Cecilova smrt před dvěma lety vyvolala ostrou kritiku. Americký zubař Walter Palmer při safari, za nějž zaplatil v přepočtu přes milion korun, lva střelil lukem a šípem.  Na snímku lev Cecil v plné síle.
Cecilova smrt před dvěma lety vyvolala ostrou kritiku. Americký zubař Walter Palmer při safari, za nějž zaplatil v přepočtu přes milion korun, lva střelil lukem a šípem. Na snímku lev Cecil v plné síle.
Potomka afrického lva Cecila, zabitého při safari kvůli trofeji, zřejmě potkal stejný osud. Šestiletý Xanda, označený monitorovacím čipem stejně jako jeho otec, byl před pár dny zabit mimo národní park Hwange na severu Zimbabwe. Informují o tom zahraniční média.
 

Cecilova smrt před dvěma lety vyvolala ostrou kritiku. Americký zubař Walter Palmer při safari, za nějž zaplatil v přepočtu přes milion korun, lva střelil lukem a šípem. Zvíře nezemřelo hned a až asi po 40 hodinách bylo zastřeleno. Palmerovým cílem bylo získat trofej - lví hlavu. Zimbabwe přes veškerou kritiku Palmera nestíhalo a soud zprostil viny i profesionálního průvodce, který safari vedl.

Třináctiletý Cecil měl stejně jako Xanda elektronický obojek, který k výzkumu lvů v Zimbabwe používají odborníci Oxfordské univerzity.

Podle dopisovatele BBC byl Xanda z hlediska lovců dostatečně starý na to, aby poskytl trofej, kvůli níž jsou lovecké výpravy pořádány. Lovci, z nichž mnozí jsou z USA, Británie a Jihoafrické republiky, za safari platí tisíce dolarů, z nichž se financuje kromě jiného také ostraha národního parku.

Kdo zabil Xandu, zatím není jasné. Jeho obojek už přinesl správě parku jeden z profesionálních lovců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist