http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-dvur-kralove-se-po-sesti-letech-narodil-marabu-africky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

V ZOO Dvůr Králové se po šesti letech narodil marabu africký

12.5.2017 16:00 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Marabu africký je pták nápadný svou velikostí i vzhledem. Dosahuje výšky okolo 150 centimetrů a rozpětí křídel přes tři metry z něho dělá jednoho z největších brodivých ptáků na světě.
Marabu africký je pták nápadný svou velikostí i vzhledem. Dosahuje výšky okolo 150 centimetrů a rozpětí křídel přes tři metry z něho dělá jednoho z největších brodivých ptáků na světě.
Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem se po šesti letech podařil přirozený odchov ptáka marabu afrického. V celé Evropě se za poslední rok přirozený odchov marabu afrického zdařil kromě Dvora Králové již jen pražské zoo. Přirozené rozmnožování marabu afrických v zajetí je složité, problémem je najít k sobě správné jedince. ČTK to včera řekla mluvčí zoo Andrea Jiroušová.
 

Matkou malého marabu je devítiletá samice dovezená do dvorské zahrady z nizozemské zoologické zahrady v Emmenu. Se samcem, který se do Dvora Králové dostal už na konci 80. let minulého století přímo z Afriky, společně zahnízdili a vyvedli mládě vůbec poprvé.

"Nejtěžší v chovu tohoto afrického druhu ptáků je sestavit správný pár. Samci chovaní v lidské péči totiž bývají agresivní a mnohdy se stane, že samici napadnou nebo dokonce zabijí. My jsme rodiče úspěšně spojili až po třech letech snažení," uvedl kurátor ptáků Michal Podhrázský.

Celou rodinu marabu budou moci návštěvníci vidět přibližně za měsíc ve velké výběhu v pěší části areálu safari, který obývají žirafy, zebry a antilopy. Celkem zoo nyní chová pět jedinců marabu afrického. Kvůli chladnému počasí jsou ptáci zatím v zázemí zoo.

Marabu africký je pták nápadný svou velikostí i vzhledem. Dosahuje výšky okolo 150 centimetrů a rozpětí křídel přes tři metry z něho dělá jednoho z největších brodivých ptáků na světě. Pro dospělé jedince je typická olysalá hlava a velký růžovočervený vak na krku, který používají při toku. Obývají téměř všechny oblasti Afriky jižně od Sahary.

Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Zoo patří kraji a je nejčastějším turistickým cílem v regionu, loni ji navštívilo 538.006 lidí.



Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

Blíž přírodě
reklama

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist