https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-dvur-kralove-se-raduji-ze-sedmi-stenat-mimoradne-ohrozenych-psu-hyenovych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo Dvůr Králové se narodilo sedm štěňat ohrožených psů hyenových

5.1.2017 10:00 | DVŮR KRÁLOVÉ (Ekolist.cz)
ZOO Dvůr Králové se snaží psy hyenové nejen odchovávat, ale pomáhá jejich přežití i v divočině
ZOO Dvůr Králové se snaží psy hyenové nejen odchovávat, ale pomáhá jejich přežití i v divočině
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lukáš Pavlačík / Zoo Dvůr Králové
Jen půl roku od vytvoření nové chovné smečky psů hyenových se ve královédvorské zoo narodila první mláďata. Psi hyenoví jsou kriticky ohrožený druh, ve volné přírodě zbývá jen několik tisíc jedinců, sdělila mluvčí zoo Andrea Jiroušová.
 

Samice Fiona porodila 14. prosince a v současné době se společně se dvěma samci stará o sedm mláďat. „Jakmile se začal blížit předpokládaný termín porodu, připravili jsme pro Fionu umělou noru vystlanou slámou, do které se ale zpočátku nastěhovali oba samci. Až těsně před samotným porodem ji uvolnili pro Fionu,“ popisuje přípravy ošetřovatelka Jaroslava Hofmanová.

Porod začal ve 3.00 ráno a během devíti hodin byla všechna mláďata na světě. Ošetřovatelé poté zajistili matce maximální klid, život v noře registrovali pouze pomocí kamery. Po dvou týdnech byla štěňata na chvíli odebrána, vyšetřena a především odčervena. „Přítomnost parazitů, zejména škrkavek, je totiž jedním z častých důvodů předčasného úmrtí mláďat, a to jak při chovu v zajetí, tak ve volné přírodě,“ vysvětluje důvody preventivní prohlídky štěňat Gabriela Linhart.

V současné době je celá skupina stále pohromadě a ošetřovatelé očekávají, že během dvou týdnů by mohla štěňata začít vylézat z nory. Přesun do expozice, kde budou k vidění pro návštěvníky, je podle mluvčí plánován v průběhu února. V chovu psů hyenových se dvorská zoo řadí ke světové špičce. Do dospělosti se tu podařilo odchovat už víc než 130 mláďat.

V současné době je celá skupina stále pohromadě a ošetřovatelé očekávají, že během dvou týdnů by mohla štěňata začít vylézat z nory
V současné době je celá skupina stále pohromadě a ošetřovatelé očekávají, že během dvou týdnů by mohla štěňata začít vylézat z nory
Foto | Lukáš Pavlačík / Zoo Dvůr Králové

„Rozmnožení a samotný odchov mláďat v zajetí bývá náročný, navíc samice do říje přicházejí zpravidla jen jednou za rok. Proto je pro nás sedm štěňat obrovským úspěchem, přestože odhadujeme, že ve vrhu jich původně bylo devět,“ říká zooložka Gabriela Linhart.

Psi hyenoví patří mezi africké šelmy ohrožené vyhubením. Dříve se zřejmě vyskytovali v suchých oblastech celé subsaharské Afriky, dnes je však počet volně žijících jedinců odhadován na pouhých 3000–6000. V mnoha afrických zemích už zcela vyhynuli. Největší hrozby spočívají v nákaze tzv. psinkou, kterou roznášejí toulaví domácí psi, v nelegálním lovu a také ve zmenšování jejich loveckých teritorií. Psi hyenoví za potravou urazí za den i desítky kilometrů, mnozí z nich tak skončí i pod koly aut.

ZOO Dvůr Králové se snaží psy hyenové nejen odchovávat, ale pomáhá jejich přežití i v divočině. V národním parku Mkomazi, který je jedním z mála míst jejich výskytu v Tanzanii, zoo podporuje záchrannou stanici, z níž jsou odchovaní psi vypouštěni do volné přírody. ZOO Dvůr Králové stanici poskytuje především veterinární materiál potřebný pro jejich očkování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist