https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-praha-se-letos-zatim-narodilo-1191-mladat-nejvetsi-uspech-jsou-dve-slunata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo Praha se letos zatím narodilo 1191 mláďat, největší úspěch jsou dvě slůňata

24.11.2016 11:13 | PRAHA (ČTK)
Za ojedinělé považuje Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo, narození dvou sloních mláďat.
Za ojedinělé považuje Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo, narození dvou sloních mláďat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
V pražské zoologické zahradě se letos zatím narodilo 1191 mláďat ve 223 druzích. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel zoo Miroslav Bobek. Kvantita podle něj není nejdůležitější, chovatelé se soustředí zejména na velké výzvy, tedy obtížně chovatelné druhy. Za ojedinělé považuje Bobek narození dvou sloních mláďat.
 

V dubnu přišel na svět Maxmilián, v říjnu další sloní sameček, který zatím nemá jméno. "To, že máme dvě slůňata v jednom roce, si myslím, že je ve světě zoologických zahrad bezprecedentní," poznamenal ředitel. Důležitou roli v tom hraje Údolí slonů. Je přesvědčen o tom, že ve starém pavilonu velkých savců by se slony rozmnožit nepodařilo.

Lidé nyní mohou hlasovat o jménu pro nejmladší slůně. Na výběr mají ze tří možností - Hanno, Nandimithra (zkráceně Nandi) a Rudolf (Rudi). Hlasování skončí 27. prosince v poledne. O dvě hodiny později se uskuteční křtiny slůněte. Jeho kmotrem bude Karel Gott s dcerou Charlottou.

Za "překvapení roku" Bobek označil gorilího samečka Ajabua. Narodil se samici Shindě, o jejíž březosti nikdo nevěděl. Chovatelé už nevěřili tomu, že by mohli mít potomka.

Vedle návštěvnicky atraktivních mláďat byla v pražské zoologické zahradě odchována také řada vzácných zvířat. Například zmije obecná, která je velmi náročná na prostředí. "Je třeba kombinovat zvláštní chlad, zvláštní vlhkost, dobrou větratelnost a teplé místo. Byli jsme nadšení, když se podařilo dosáhnout pěti mláďat druhé generace," řekl kurátor plazů Petr Velenský.

Z ptáků to byl třeba zejozob africký, jehož mláďata je obtížné odchovat přirozeně v hnízdech. Je náročné, aby se u mláďat nastartoval metabolismus, uvedl kurátor ptáků Antonín Vaidl. Kvůli tomu chovatelé mláďata sedm až deset dní dokrmovali a podávali jim výživové doplňky přímo v hnízdech. Touto cestou odchovali rekordních sedm mláďat zejozobů od tří rodičovských párů.

Přečtěte si rozhovor s Miroslavem Bobkem Už týden řešíme zastřelení gorilího samce. Mezitím byly v Konžské pánvi zastřeleny a snědeny desítky goril


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist