https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vatikan-vstoupil-do-debate-o-klimatu-varuje-pred-tanim-ledovcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vatikán vstoupil do debaty o klimatu: varuje před táním ledovců

11.5.2011 02:00 | VATIKÁN (Ekolist.cz)
Ledovec Rongbuk Glacier pod Mount Everestem v roce 1921 and 2007.
Ledovec Rongbuk Glacier pod Mount Everestem v roce 1921 and 2007.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Od Vatikánu většinou lidé očekávají výzvy jiného charakteru, než varování před dopady klimatických změn. Přesto se to nyní stalo. Skupina špičkových světových klimatologů v těchto dnech představila studii o tání ledovců, kterou zadala Papežská akademie věd, tedy významná vědecká instituce spadající přímo pod papeže. Právě jemu bude nyní dokument prezentován.
 

Studie se zaměřuje na zkoumání ubývání ledovců ve světových velehorách a vyzývá – což je v případě papežských vědeckých institucí spíše neobvyklé – k rychlé akci. Zdůrazňuje, že tání ledovců má dalekosáhlý dopad na životy milionů lidí a ohrožuje například jejích přístup k pitné vodě. „Naším úkolem je zajistit, aby všichni obyvatelé této planety měli svůj chléb vezdejší, mohli dýchat svěží vzduch a pít čistou vodu,“ uvádí dokument v úvodu. „Jsme si dobře vědomi, že pokud chceme spravedlnost a mír, musíme chránit naše prostředí. Přimlouváme se k Bohu, aby nám to pomohl naplnit.“

Rychlá akce je nezbytná

Takto vypadal tibetský ledovec Kyetrak Glacier v 1921 a 2009.
Takto vypadal tibetský ledovec Kyetrak Glacier v 1921 a 2009.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Projektu se ujala řada vlivných vědců z celého světa, panelu spolupředsedali klimatolog Veerabhadran Ramanathan a nositel Nobelovy ceny Paul Crutzen. „Mohutné ubývání sněhu a ledu z horských ledovců je jedním z nejviditelnějších důsledků globálních změn klimatu,“ uvedl Ramanathan. „Mizení mnoha malých ledovců v Himálaji osobně považuji za nejvíce znepokojivý jev, protože tato oblast patří k významných zásobníkům vody pro Asii,“ dodal.

Domnívá se přitom, že nyní je opravdu nezbytné přistoupit k rychlé akci. Autoři ve studii navrhují tři hlavní oblasti činnosti: okamžité snížení emisí oxidu uhličitého a padesátiprocentní snížení emisí další polutantů. Ale také doporučují věnovat větší pozornost adaptacím, tedy přípravě na dopady klimatických změn v konkrétních oblastech.

„Změny horských ledovců jsou po celém světě velmi rychlé a je zřejmé, že budou mít dalekosáhlé důsledky,“ konstatoval Paul Crutzen, další z autorů studie. „Musíme si zároveň uvědomit, že naše znalosti o změnách ledovců jsou stále omezené. A je tedy potřeba spojit síly a snažit se hledat společná řešení. Tato studie Papežské akademie věd významně přispěje k rozšíření povědomí o tomto problému,“ dodává.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist