https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-frydku-mistku-vznikne-faunapark
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Frýdku-Místku vznikne faunapark

21.8.2017 02:30 | FRÝDEK-MÍSTEK (ČTK)
Spolek pro Faunapark ve Frýdku-Místku, který chce v areálu bývalého ředitelství společnosti Slezan vytvořit místo pro trávení volného času, získal potřebné pozemky do pronájmu. Ve čtvrtek se společností Slezan Holding uzavřel smlouvu na dobu neurčitou. Řekl to předseda spolku Petr Dvořáček. Jako první chtějí lidé kolem spolku udělat základní údržbu prostoru a audit všech stromů a také je ošetřit.
 

"Na toto už máme zajištěnou dotaci z města. Dál budeme chtít získat dotaci na odkrytí a úpravu původních chodníků. Toto bychom chtěli zvládnout ještě do konce roku," řekl Dvořáček.

Park, o jehož obnovu spolek usiluje, vznikl kolem roku 1890 na ploše téměř šesti hektarů. V parku bylo vysázeno mnoho domácích i exotických dřevin a květin. Chodníky a cestičky mezi záhony byly vysypány ozdobnou barevnou drtí a plochy doplňovaly okrasné nádoby s květinami. Uprostřed parku bylo zřízeno nevelké jezírko se dvěma zálivy, doplněné o mostek v japonském stylu. Vše sloužilo obyvatelům vily rodiny podnikatele Adolfa Landsbergera.

Nyní je areál v zanedbaném stavu. "Naším cílem je, abychom vytvořili bezpečné místo, kam by se lidé rád vraceli. Chceme navázat na historii parku a využívat jej jako v minulosti," řekl Dvořáček. V areálu by podle něj měla vzniknout klidová zóna s lavičkami, dětská kontaktní zoo s domácími zvířaty a dětské přírodní hřiště. "To by mělo být spojené i s malým edukačním centrem. Chceme také pozvednout povědomí dětí o přírodě, Beskydech a nakládání s odpady," řekl Dvořáček.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist