https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-fukusime-dnes-chteji-obnovit-chlazeni-reaktoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fukušima: V potravinách v okolí poškozené elektrárny se objevila radiace

19.3.2011 09:47 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mapa zemětřesení a cunami v Japonsku.
Mapa zemětřesení a cunami v Japonsku.
Podle japonské vlády se v potravinách v okolí jaderné elektrárny Fukušima objevila ve zvýšená radiace. Konkrétně jde o mléko a špenát na farmách v blízkém okolí poškozeného zařízení, stopy zvýšené radiace ale našli kontroloři na místech vzdálených sto kilometrů. Podle vlády naměřené hodnoty překročily hygienické normy.
 

Zasažené mléko se našlo v blízkém okolí, zhruba ve vzdálenosti do dvaceti kilometrů od komplexu. Špenát, který vykazuje vyšší koncentrace radiace, se naopak našel ve větší vzdálenosti, zhruba od šedesáti do sta kilometrů jižně od elektrárny.

Vláda také potvrdila nález malého množství radioaktivního jódu ve vodě z vodovodní sítě v Tokiu. Jód objevily kontroly i na pěti dalších místech, což v zubuzuje obavy z možného úniku z elektrárny. Podle vlády je nalezené množství radioaktivního jódu pod hygienickými limity. I dnes pokračují záchranné práce na elektrárně. Dnes by se mělo podařit připojit reaktory ve Fukušimě k vnější elektrické síti. Technici se chtějí pokusit obnovit chlazení, které před týdnem poškodilo zemětřesení a následná vlna cunami. Zatím stále jaderná zařízení chladí mořskou vodu.

Právě chlazení elektrárny vodou z moře může představovat problém pro životní prostředí. Použitá voda se pak vrací zpět do moře, což podle může mít neodhadnutelné důsledky nejen bezprostředně v Japonsku, ale i v okolních státech. „Škody na životním prostředí můžeme očekávat později a nevíme, jak zasáhnou flóru a faunu, prohlásil ruský ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu v rozhovoru pro televizní stanici RT.

Podle informací japonských úřadů by se dnes mělo podařit připojit vnější zdroj elektrické energie. Technici chtějí zkusit spustit vodní pumpy u čtyř ze šesti reaktorů. Stále ale musí dochlazovat sklad vyhořelého paliva, který potřebuje neustálý přísun vody.

Ve chvíli kdy zemětřesní zasáhlo jadernou elektrárnu byly v provozu tři reaktory, na jednotkách jedna, dva a tři. Jednotky čtyři, pět a šest byly uzavřeny již dříve z důvodů běžné údržby. Pro případ výpadku dodávek elektrické energie ze samotných reaktorů jsou v areálu umístěny záložní dieselové generátory, ty ale spláchla vlna cunami. Fungují jen pro jednotky čtyři a pět.

Podle Japonské agentury pro jadernou a průmyslovou bezpečnost (NISA) uniká z budov reaktorů dvě a tři bílý kouř. Zde také stále sedm hasičských vozů zalévá sklad vyhořelého paliva vodou. viditelný dým uniká z budovy reaktoru čtyři. U budov jednotek pět a šest hasiči prorazili do střechy otvory, kterými může případně unikat vodík. Chtějí tak předejít případné explozi, nicméně reaktorová jádra jsou zde od zemětřesní chlazena dieselovými motory.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist