https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zline-pribyva-nadob-na-bioodpad-loni-lide-vytridili-2000-tun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Zlíně přibývá nádob na bioodpad, loni lidé vytřídili 2000 tun

5.8.2016 13:23 | ZLÍN (ČTK)
Ve Zlíně přibývá popelnic, do kterých mohou lidé odkládat bioodpad. Krajské město je začalo distribuovat do prvních lokalit v roce 2008, loni jich bylo u rodinných domů už 6219 kusů, letos přibylo dalších 240. Obyvatelé města loni vytřídili 1948 tun bioodpadu, který byl zpracován ve fermentorech a na kompostárně v areálu skládky Suchý důl, řekl ČTK mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák. Další bioodpad pochází z mobilních svozů a sběrných dvorů.
 

S rostoucím množstvím vytříděného bioodpadu klesá množství směsného komunálního odpadu. Loni připadlo na jednoho obyvatele města skoro 34 kilogramů bioodpadu. Na jeho třídění město vydalo loni 3,6 milionu korun. Lidé za svoz bioodpadu neplatí nic navíc, je zahrnut do poplatku za svoz komunálního odpadu.

"Za rok 2015 bylo do fermentačního zařízení navezeno 1323 tun biologicky rozložitelného odpadu. Na kompostovací plochy bylo navezeno 2614 tun biologicky rozložitelného komunálního odpadu, z něhož bylo vyrobeno 1109 tun kompostu a zbývající množství biologického materiálu je stále zpracováváno," uvedl Dvořák. V kompostárně, která funguje od roku 2014, vzniká certifikovaný kompost. Město využívá kompost také jako palivo pro teplárnu a k rekultivaci ploch v areálu skládky Suchý důl. Zlín má také svou komunitní kompostárnu, kde je zpracováván odpad z parků a městské zeleně.

Nádoby na bioodpad mají k dispozici také obyvatelé Uherského Hradiště, ve městě je jich 3335 kusů. "Nádobu obdrží každé číslo popisné ve městě, u bytových domů jsou nádoby umístěny úměrně počtu bydlících obyvatel. Obyvatelé mohou využít i služeb dvou sběrných dvorů," uvedl mluvčí radnice Jan Pášma. Lidé mají k dispozici i biologicky rozložitelné pytle, které si mohou koupit ve sběrných dvorech.

Ve Vsetíně slouží lidem od dubna do října komunitní kompostárna, systém hnědých popelnic ve městě zaveden není. "Množství vytříděného odpadu je v posledních letech na stejné úrovni. Do kompostárny odkládají odpad jak sami občané, tak i pracovníci Technických služeb, kteří se starají o městskou zeleň. Za rok přijme kompostárna asi 1600 tun bioodpadu," řekla ČTK mluvčí vsetínské radnice Adéla Kousalová. Kompost využívají Technické služby, zdarma ho mají k dispozici i obyvatelé města.

V Kroměříži lidé loni vytřídili 2160 tun bioodpadu, který se vozí do kompostárny v Nětčicích. Hnědé kontejnery na odpad mají od letošního jara k dispozici i obyvatelé Rožnova pod Radhoštěm.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist