https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zlinskem-utulku-loni-pribylo-kocek-skoncilo-jich-tam-340
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve zlínském útulku loni přibylo koček, skončilo jich tam 340

14.2.2018 06:00 | ZLÍN (ČTK)
Za posledních deset let měl loni zlínský útulek pro zvířata nejvyšší počet koček, které do útulku přijal, bylo to celkem 340 koček. Útulek přijímá také volně žijící zvířata, poraněné ptáky či drobné savce. / Ilustrační foto
Za posledních deset let měl loni zlínský útulek pro zvířata nejvyšší počet koček, které do útulku přijal, bylo to celkem 340 koček. Útulek přijímá také volně žijící zvířata, poraněné ptáky či drobné savce. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve zlínském útulku pro zvířata skončilo loni více koček, bylo jich 340. Pracovníci útulku se postarali také o 427 nalezených nebo opuštěných psů. Zájem byl i o psí hotel. V útulku však skončila i méně obvyklá zvířata, například varan a užovka červená, sdělil včera mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.
 

"Za posledních deset let jsme měli loni nejvyšší počet koček, které jsme do útulku přijali, bylo to celkem 340 koček. Z toho 116 dospělých koček bylo na útulku vykastrováno, abychom aspoň trochu ovlivnili populaci toulavých a opuštěných koček v našem městě," uvedla zástupkyně útulku Eva Poiselová. V některých měsících bylo v útulku denně až 60 koček, kapacita je přitom 40 koček. Nejméně koček přijal útulek v roce 2012, kdy jich bylo 168, předloni jich bylo 311.

Průměrný denní počet psů v útulku byl loni mezi 70 až 73, kapacita je 80 psů. "Psíci už u nás nesetrvávali tak dlouhou dobu. Sledujeme, že zájem lidí je větší, a to díky propagaci našich pejsků a celkové možnosti do útulku přijít, pejska si vyvenčit a lépe ho tak poznat. V rámci České republiky také existuje více různých zařízení, třeba depozita, záchytné kotce a podobně, které se starají o toulavé psíky, takže na náš útulek již není vyvíjen takový tlak jako v předešlých letech," uvedla Poiselová. Zhruba 53 procent psů se vrátilo zpět k majiteli, 47 procent odešlo do nových domovů. Hotelu pro psy, kam mohou majitelé odložit psy po dobu své dovolené či pobytu v nemocnici, loni využilo 94 lidí.

Prostřednictvím dotace z městského ekofondu bylo loni načipováno 117 psů, vykastrováno 15 fenek a sedm psů. "Jednalo se hlavně o fenky a psy vyššího věku, aby se preventivně předešlo zdravotním komplikacím, ať už v útulku nebo u nového majitele," uvedl mluvčí.

Útulek přijímá také volně žijící zvířata, poraněné ptáky či drobné savce, spolupracuje se záchranou stanicí v Buchlovicích na Uherskohradišťsku, která si pro zvířata jezdí nejpozději do druhého dne. "Nejvíce k nám lidé nosí poraněné poštolky, kosy, holuby, pak zesláblé ježky a netopýry. V rámci odchytu na řece Dřevnici jsme se také na počátku roku starali o dvacet nutrií. Každý rok nás také rozesměje nebo zaskočí nejedna zajímavost, co se týče příjmu. Tento rok na náš útulek zavítal zesláblý varan a užovka červená," uvedla Poiselová.

Zřizovatelem útulku je město Zlín, ročně dává na provoz asi dva miliony korun. Útulek funguje na Vršavě od roku 2004, předtím byl v areálu technických služeb v lokalitě Suchý Důl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist