https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-poprve-nafilmovali-lumky-utocici-na-mravence
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřVědci poprvé nafilmovali lumky útočící na mravence

31.8.2011 02:00 | MADRID (Ekolist.cz)
Unikátní záběry, na nichž lumek klade vajíčka do mravence.
Unikátní záběry, na nichž lumek klade vajíčka do mravence.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | José María Gómez Durán / EurekAlert
Španělským vědcům se poprvé podařilo natočit unikátní záběry, při nichž lumci kladou vajíčka do těl mravenců.
 
Moderní technika nabízí nebývalé pohledy na živočichy ve svém přirozeném prostředí. Tentokrát se španělští vědci rozhodli prozkoumat podrobně, jak lumci dokáží bleskurychle zaútočit na mravence a naklást do jejich těl vajíčka.

José María Gómez Durán, autor těchto záběrů, poznamenává, že čtyři zkoumané druhy se velmi lišily ve své „technice a taktice“ útoku na mravence. Dva z filmovaných druhů tohoto hmyzu velikého jen kolem 2 mm byly popsány teprve nedávno.

Vědci se podle časopisu ZooKeys, v němž byl vědecký text publikován, rozhodli vybrat útoky na mravence, protože jejich společenstva jsou obvykle velmi dobře „vybavena“ na bránění se obdobným útokům.

Lumci to přesto dokáží, a to především díky své dokonalé adaptaci na prostředí, v němž se snaží naklást své vajíčka. Rozdíly jsou také mezi jednotlivými druhy „útočníků“ - někteří vajíčka kladou přímo do mravenců, jiní do jejich larev.

Pozoruhodný je dle vědců i samotný fakt, že lumkům se podaří vyvinout se z vajíček v tak nehostinném prostředí, jako je právě například mraveniště. Jednou z možností dle nich je, že mrtví mravenci s vajíčky ve svém těle jsou „odhozeni“ mimo mraveniště, kde už tolik „nebezpečí“ nehrozí.

VIDEA:


reklama

 
Další informace |
Text článku je možné najít na stránkách časopisu ZooKeys.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist