https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-potvrdili-desitky-let-starou-hypotezu-o-existenci-vitaminovych-pousti-v-oceanech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci potvrdili desítky let starou hypotézu o existenci vitamínových pouští v oceánech

27.7.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Přítomnost tohoto vitamínu je přitom klíčová pro tvorbu fytoplanktonu, na kterém závisí mořský život. Na snímku masa fytoplanktonu v Biskajském zálivu, foceno ze satelitu NASA
Přítomnost tohoto vitamínu je přitom klíčová pro tvorbu fytoplanktonu, na kterém závisí mořský život. Na snímku masa fytoplanktonu v Biskajském zálivu, foceno ze satelitu NASA
Foto | NASA / Flickr
První hypotézy, že v některých částech oceánů není vitamín B, se objevily už v šedesátých letech minulého století. Přítomnost tohoto vitamínu je přitom klíčová pro tvorbu fytoplanktonu, na kterém závisí mořský život. Vědci minulý týden potvrdili, že taková místa v mořích skutečně jsou.
 

Vitamínové pouště se podařilo potvrdit vědcům z University of Southern California, kteří vyvinuli nový analytický postup.

„Naše zjištění je zvrat v poznání toho, co ohrožuje život v oceánech,“ říká Sergio Sañudo-Wilhelmy, profesor biologie a vědy o zemi.

Vitamíny B jsou ve vodě rozpustné látky a nezbytné pro správné fungování metabolismu buněk. Oblasti chudé na vitamín B mohou ovlivnit růst a množení fytoplanktonu, malých mikroorganismů, které jsou začátkem potravního řetězce v oceánech.

„Důležitým zjištěním je, že koncentrace pěti hlavních vitamínů B se různě mění, má různé zdroje a různé propady,“ říká David Karl, oceánograf. „To může vést k řadě komplexních interakcí u populací mikrobů, od symbiózy po soupeření.“

Fytoplankton kromě toho, že je zdrojem potravy pro mořské živočichy, je také přirozených úložištěm oxidu uhličitého.

Vědci vyvinuli novou metodu sběru a analýzy vzorků mořské vody, pro kterou využívají hmotnostní spektrometr. Ten pomáhá určit druh a množství složek v daném vzorku vody. Přístroje se používají například při antidopingových kontrolách ze vzorků moči. „V podstatě každý, kdo má správné zařízení, může podobný výzkum dělat také,“ říká Sañudo-Wilhelmy. Přesný popis postupu vědci zveřejnili v odborných časopisech.

Vědci se nyní chtějí věnovat zkoumání toho, co za vznikem vitaminových pouští stojí a jak přesně omezený výskyt ovlivňuje růst fytoplanktonu. „Je bláznivé, že ani po sto letech výzkumu stále přesně nevíme, co ovlivňuje růst různých druhů fytoplanktonu v oceánech,“ dodává Sañudo-Wilhelmy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist