https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-resi-zahadu-proc-drasticky-ubyva-cmelaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci řeší záhadu: Proč drasticky ubývá čmeláků?

5.1.2011 08:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Čmeláci ještě před dvaceti lety patřili k běžným druhům hmyzu. To se nyní mění po celém světě.
Čmeláci ještě před dvaceti lety patřili k běžným druhům hmyzu. To se nyní mění po celém světě.
Foto | Kabir Bakie / Wikimedia Commons
Jsou malí, a proto je možné snadno je přehlédnout. I proto americkým vědcům trvalo tři roky, než v obsáhlé studii dospěli k znepokojivému závěru: v Severní Americe drasticky ubývá čmeláků. Podle nové studie, kterou tento týden otiskl odborný časopis Proceedings of the National Academy of Sciences, se některé druhy dříve hojných severoamerických čmeláků ocitají na pokraji vymření.
 

Vědci zkoumali celkem osm druhů a jejich výskyt srovnávali s údaji z dřívější doby. Výsledky hovoří za vše. „Došli jsme k závěru, že populace čtyř druhů čmeláků poklesly za uplynulých dvacet let až o 96 procent a oblast jejich výskytu se zmenšila o 23 až 87 procent,“ uvádí studie.

V minulosti vědci získali obdobně varovná data o včelách, a nyní tedy zjistiti, že pod tlak se dostávají i jejich „blízcí příbuzní“. To se podle nich netýká jen Ameriky, ale též Evropy a dalších částí světa.

A proč se to děje? To je nadále trochu záhadné – a vědci připouštějí, že si nejsou zcela jisti, ač některé příčiny jsou zjevné. Patří k nim vyšší koncentrace patogenů v ekosystémech, působení pesticidů, parazitů a virů, ale také nižší genetická diversita populací čmeláků. „To vše jsou pravděpodobné důvody, avšak v celkovém součtu zůstává příčina tohoto jevu nejasná,“ uvádí studie.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist