https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-resi-zahadu-proc-predky-pritahovaly-zony-katastrof
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci řeší záhadu: proč předky přitahovaly zóny katastrof

15.3.2011 01:30 | LONDÝN (Ekolist.cz)
Okolí afrických sopek v minulosti přitahovalo naše předky (na ilustračním fotu proudící láva).
Okolí afrických sopek v minulosti přitahovalo naše předky (na ilustračním fotu proudící láva).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé často žijí v zónách, v nichž hrozí ničivá zemětřesení či erupce vulkánů. Na tom není na první pohled nic zvláštního. Jenže nyní vědci zjišťují, že to není náhoda. Usidlování lidských civilizací v těchto zónách se nedá vysvětlit pouhou náhodou, ale tyto zóny naše předky něčím přitahovaly. A nejde jen o zjevné příklady jako třeba San Francisco, Neapol či Instanbul.
 

Ale jak je to možné? Vysvětlení je podle odborného textu publikovaného v novém čísle časopisu Journal of Human Evolution poměrně prosté: v důsledku tektonické činnosti vzniká typ krajiny, kde hominidé a potom i zástupci druhu Homo sapiens pro sebe nacházeli mnoho výhod. Například úrodnou půdu ze sopečného prachu či vodou oplývající zóny na místě geologických poruch.

„Spojnici mezi zemětřeseními a místy, kde se usazovali lidé, nám dlouho ležel přímo na očích, až nyní jsme ho však dokázali prokázat,“ uvedl profesor Geoff Bailey z University of York. „Oblasti náchylné k zemětřesení a vulkanické aktivitě často vytvářejí typ krajiny, které jsou pro usazování lidé velmi výhodné. To ovšem často může mít tragické následky.“

Vše začalo v Řecku

Původně si tohoto jevu všimli vědci v Řecku, kteří byli překvapeni, že původní místa lidského osídlení často leží v tektonicky aktivních zónách. Nyní se tuto domněnku podařilo ověřit vědeckým výzkumem v JAR. Tam se ukázalo, že Australopithecus africanus s oblibou využíval oblasti poblíž bažinatých úseků podél řek. Tam našel prostředí, které pro něj přinášelo řadu výhod: údolí, kde mohl nalézat úkryty i potravu. Právě tyto mokřady poblíž řek vznikaly v této části světa poklesem zemských bloků podél tektonických linií, kde byla častá zemětřesení.

„Naši dávní předci to samozřejmě nemohli tušit, prostě jen byli přilákání dobrými podmínkami s dostatkem potravy a přirozených míst poskytujících úkryt,“ uvedl další z členu týmu Sally Reynoldsová. „Bylo to pro nás překvapivé, ale je to tak, není to prostě náhoda, že hominidé tyto části krajiny vyhledávali.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist