https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedeni-c-krumlova-se-nelibi-posudek-na-domoradickou-teplarnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vedení Českého Krumlova se nelíbí posudek na domoradickou teplárnu

13.9.2016 10:37 | Č. KRUMLOV (ČTK)
Vedení Českého Krumlova je nespokojené s odborným posudkem vlivu na životní prostředí EIA ohledně teplárny, kterou v městské části Domoradice provozuje společnost Carthamus. Podle místostarosty Josefa Hermanna se provozovateli nepodařilo stanovit podmínky, které odpovídají pravidlům ochrany životního prostředí ani zájmům občanů. Představitelé města to dnes řekli novinářům na tiskové konferenci.
 

Teplárna je podle Carthamusu největším privátním výrobcem tepla a elektřiny z biomasy v Česku. "Naším záměrem je co nejrychleji dokončit plánovaná ekologická opatření, abychom vedle nízkých emisí snížili na minimum i pachovou zátěž," uvedl předseda představenstva společnosti Carthamus Jindřich Beznoska. Podle něj firma díky novým opatřením rovněž odstraní zápach z biomasy, prašnost a hluk a teplárna se tak stane zdrojem tepla a elektřiny s minimálním vlivem na životní prostředí.

Carthamus chce do vylepšení ekologie provozu investovat 25 milionů korun, nyní připravuje v teplárně instalaci zařízení, které sníží o 93 procent emise pachových látek vznikajících při sušení biomasy. Ještě předtím musela společnost předložit posudek EIA. Zainteresované strany mohly své připomínky k posudku zaslat do 12. září jihočeskému krajskému úřadu, který nyní musí vydat závazné stanovisko k posouzení vlivů provedení záměru na životní prostředí.

Carthamus chce investovat i do změny chlazení turbogenerátoru, čímž bude podle něj eliminována vodní pára stoupající z chladicích věží a významně se sníží spotřeba chladicí vody. V minulých měsících firma ukončila čerpání podzemní vody pro chlazení a minimalizovala hlučnost ventilátorů.

Projekt teplárny vznikl v roce 2005, kdy firma Carthamus koupila výtopnu v Domoradicích. V roce 2011 pak zahájila přestavbu tehdejšího neekologického a zastaralého provozu s uhelným kotlem na moderní ekologické energetické zařízení, které využívá parní kotel na biomasu a ve špičkách kotel na hnědé uhlí. O rok později byla teplárna uvedena do zkušebního provozu.

Biomasa, jakou je například dřevěná štěpka, patří mezi udržitelné zdroje výroby tepla a elektřiny, vykazuje nulovou uhlíkovou stopu a minimální emise síry a dusíku, které jsou desetinásobně nižší, než povolují příslušné normy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist