https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velka-vetsina-ceskych-firem-plytva-vodou-rocne-jim-zbytecne-odtece-voda-za-statisice-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velká většina českých firem plýtvá vodou, ročně jim zbytečně odteče voda za statisíce korun

30.7.2017 03:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nejvíce vody přijde podle ní nazmar v chemickém, energetickém, potravinářském a zpracovatelském průmyslu, ale také v zemědělství. Ilustrační snímek.
Nejvíce vody přijde podle ní nazmar v chemickém, energetickém, potravinářském a zpracovatelském průmyslu, ale také v zemědělství. Ilustrační snímek.
85 % procent českých firem plýtvá vodou. Tvrdí to Miroslav Maňásek ze společnosti Aquarex Waterprofit, která se specializuje na řešení pro úpravu a management vody. Nejvíce vody přijde podle ní nazmar v chemickém, energetickém, potravinářském a zpracovatelském průmyslu, ale také v zemědělství. Průměrně velký průmyslový podnik často vyplýtvá za rok vodu za statisíce, někdy dokonce i za miliony korun.
 

„Většina firem už standardně řeší, jak optimalizovat náklady na energie, vozový park i telekomunikační operátory, ale často jim uniká vstup, kde jim mizí nemalé prostředky - dodávky a spotřeba vody,“ říká Miroslav Maňásek ze společnosti Aquarex Waterprofit. „Problém se netýká jenom letních měsíců, kdy se dostávají do médií témata spojená s vysokou spotřebou vody a suchem. Jedná se o celoroční problém, který je často zapříčiněn neznalostí managementu či jeho neochotou tento problém řešit strategicky,“ dodává Miroslav Maňásek.

Nejvíce situaci podceňují firmy v chemickém, energetickém, potravinářském a zpracovatelském průmyslu, ale také v zemědělství. Navíc zemědělství, zpracovatelský a potravinářský průmysl na sebe v toku vstupů surovin navazují, takže zejména zde vidí Aquarex Waterprofit velký prostor pro úspory. Naopak některé firmy z kovoobráběcího průmyslu či firmy vyrábějící plasty již tento problém zaregistrovaly, řeší jej, nebo jej již dokonce mají vyřešený.

Plýtvání vodou v České republice potvrdila i červnová akce Českého rozhlasu Týden vody. V rámci ní bylo zjištěno, že v ČR za jeden den zbytečně proteklo tolik pitné vody, že kdyby se využila pouze na pití, všem obyvatelům vystačí na rok a půl. Největší položku na seznamu ztrát představovala pitná voda v domácích bazénech, značná část padla také na zalévání zahrádek. Zde je však řešení složitější či se jedná o jiné téma. Možnost šetřit naši planetu, řešit udržitelnost a také šetřit náklady mají zejména firmy a velké podniky, kde jsou podle Maňáska obrovské rezervy na optimalizaci dodávek a spotřeby vody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

30.7.2017 11:43
Jsou to názory které považuji v horkém letním týdnu spíše za "populistické" ale zpravidla v regionu ČR v praxi neplatí. Nelze se předzásobit dešťovou vodou na půl roku dopředu, protože v naší zeměpisné šířce jsou srážky po staletí celkem pravidelné a výdatné i když neprší ve lhůtách a na povel MŽP. Takže když na jaře vodu zachytím do velkých nádrží a do dalších srážek ji nevyužiji, tak ta další dešťovka stejně odteče nezachycena nádržema. Taky jsem se zeptal pár majitelů bazénů jak často svůj bazén za rok vypouští a napouští. Byl jsem za idiota. Voda v bazénech se většinou filtruje a upravuje vlastní chemií a vydrží i několik let. Pochopitelně se doplňuje, ale to je jiná????? Takže ouha. Zalévání domácích zahrádek ze studní tj. přirozených!!! zásobníků dešťové a spodní vody nemá žádný vliv na množství spodních vod, které se průběžně doplňují srážkami a průsky a navíc si to majitelé přísně kontrolují. Takže to nejsou rozhodující činnosti. Ale je na státu vytvářet podmínky pro záchyt srážek v krajině budováním větších vodních staveb k udržení povrchové vody a tím i hladiny spodních vod v jejich přirozených podzemních zásobnících, zabránit kšeftování s vodou, samozřejmě i využívat průběžně dešťovku k užitkovým účelům (ale to není nic nového ani převratného), zasakovat maximum do půdy, hospodařit s půdou a krajinou, dodávat jí organickou hmotu k tvorbě humusu a činnosti mikroorganismů a nedívat se na krajinu přes sterilní brýle......A hlavně si nevymýšlet zbytečné a drahé systémy a postupy, ale mít potřebné znalosti a rozum ať dalším generacím předáme tu naši krajinku alespoň tak, jak jsme ji dostali od našich předků......
Odpovědět

30.7.2017 23:54 Reaguje na Milan Milan
V některých regionech možná ty srážky jsou rovnoměrně rozložené, ale to neplatí všude. Například na jižní Moravě.
Tuto zimu výjimečně nasněžilo, vypadalo to po suchých letech 2014-2016 nadějně, ale…
V březnu přišlo místo jara léto (alespoň podle teplot) a pořádně napršelo až na konci dubna. Pak přišlo období sucha, které zmírnil až déšť v polovině července (tj po 2,5 měsících). Kdo se předzásobil dešťovou vodou, měl výhodu. Taky jsem mluvil s pár zahrádkáři, buďto mají menší nebo větší nádrže na dešťovku nebo litují toho, je nemají.
Že je potřeba zlepšit vsakování vody v krajině, souhlasím. Mělo by změnit hospodaření, zvýšit podíl trvalých vegetačních prvků a mokřadů, budovat zasakovací průlehy malé vodní nádrže.
To, že se to někde daří a někde ne, je otázkou do další diskuze.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

31.7.2017 09:08
Aquarex Waterprofit tato společnost je něco jako Vokovická Sorbona provozovatelé (a těm věřím víc) bijí na poplach, vody teče kanalizací tak málo, že je ohroženo samočištění stok. Společnost Aquarex Waterprofit se zřejmě zabývá čištěním stok, aby měla kšeft. Jinak to nelze pochopit nebo je to ta sorbona.
Odpovědět
Vladislav Zoubek

Vladislav Zoubek

31.7.2017 21:19
Pane Milan, plně s Vámi souhlasím. Jsem z jižní Moravy a tady najdu vodu jenom ve víně. AVE vnoučátkům Zoubek
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist