https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velke-obavy-z-jadra-ma-dnes-mene-lidi-nez-v-roce-1993-ukazal-pruzkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velké obavy z jádra má dnes méně lidí než v roce 1993, ukázal průzkum

24.5.2011 16:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Odpovědi dotázaných na otázku: Pociťujete Vy sám obavy z používání jaderné energie u nás? Graf ve větším rozlišení.
Odpovědi dotázaných na otázku: Pociťujete Vy sám obavy z používání jaderné energie u nás? Graf ve větším rozlišení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | CVVM
Velké obavy z jaderné energie má dnes o 7 % méně lidí než v roce 1993. Celkový počet lidí, kteří nějakou obavu mají, naopak mírně stoupl. Kvůli jaderné elektrárně ve svém sousedství by se stěhoval jen málokdo. Vyplývá to z aktuálního průzkumu veřejného mínění.
 

Z průzkumu provedeného minulý měsíc Centrem pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že velké obavy z používání jaderné energie v ČR má 6 % dotázaných, 28 % má střední obavy a 42 % má malé obavy. Bez obav je jen 22 % lidí (2 % lidí neví). Centrum pro výzkum veřejného mínění, které průzkum realizovalo, porovnalo tyto údaje s výsledky z předchozích let. V roce 1993 na stejnou otázku odpovídali lidé jinak. Tehdy velké obavy zmínilo 13 % dotázaných, 30 % zmínilo střední obavy a 28 % cítilo obavy malé. Bez obav bylo 21 % a 8 % lidí nevědělo. Oproti roku 1993 je dnes o polovinu méně lidí, kteří cítí velké obavy, přibylo ale lidí, kteří mají malé obavy (z 30 na 40 %). Celkově nějaké obavy z jaderné energetiky deklaruje o malinko více lidí dnes, souhrnem 76 %. V roce 1993 bylo lidí s nějakými obavami méně o 5 %.

Velké obavy o své zdraví v souvislosti s využíváním jaderné energie má 10 % dotázaných, 50 % se cítí trochu neklidnými a 40 % žádné obavy nemá. Zatímco v roce 1986, tedy v roce, kdy došlo k havárii v černobylské jaderné elektrárny, byly obavy o zdraví větší. Tehdy mělo velké obavy 18 % dotázaných a 55 % lidí se cítilo trochu neklidnými. A jen 27 % prohlásilo, že nemá žádné obavy. Centrum pro výzkum veřejného mínění, které průzkumy zpracovalo, k této statistice dodává, že výsledky z roku 1986 je potřeba vnímat s rezervou kvůli tehdejší informovanosti veřejnosti. „Je nepochybné, že její míra, jakožto i povaha informací, které byly o událostech v Černobylu a jejich dopadu veřejnosti přístupné, byla v roce 1986 zásadně jiná, než je tomu v případě současných událostí v Japonsku,“ upozorňují výzkumníci.

Podle průzkumu měli Češi největší obavy o své zdraví v roce 1990, kdy se o velkých obavách zmínilo 26 % dotázaných, trochu neklidnými se cítilo 55 %. Bez obav bylo tehdy jen 19 % dotázaných.

Pokud by jaderné elektrárna vyrostla v místě, kde dotázaní žijí, pak by o přestěhování uvažovalo 33 % dotázaných, 77 % by se spíše nestěhovalo.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist