https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-budou-kvuli-plisni-kontrolovat-zasilky-colku-a-mloku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři budou kvůli plísni kontrolovat zásilky čolků a mloků

1.9.2016 11:29 | PRAHA (ČTK)
Veterináři začínají ode dneška kontrolovat všechny zásilky čolků a mloků, které přijdou ze zemí mimo Evropskou unii. Obávají se plísňového onemocnění, kterou do Evropy nejspíš zavlekli obojživelníci z východoasijských zemí. Choroba způsobuje zvířatům infekci kůže, končí smrtí. V Česku zatím nebylo onemocnění prokázáno, aktuálně je choroba v Nizozemsku, Belgii, Německu či v Británii, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.
 

"V případě, že by se onemocnění v ČR prokázalo, Státní veterinární správa by okamžitě přijala příslušná veterinární opatření s cílem zabránit dalšímu šíření. Nejdůležitější je však prevence a obrovská odpovědnost samotných chovatelů a obchodníků," uvedl Pejchal.

Do Česka se mloci a čolci podle veterinářů dovážejí hlavně ze Spojených států amerických, v menším množství pak z Asie, zejména z Hongkongu a Singapuru. Veterináři stanovili veterinární podmínky, za kterých se můžou dovážet, nyní však začnou kontrolovat každou zásilku. Podle těchto podmínek jsou například zvířata po příchodu do ČR držená v několikadenní izolaci od ostatních. "Velmi důležité je především zabránit kontaktu dovezených exotických druhů s volně žijícími na území ČR," připomíná Pejchal.

Onemocnění způsobuje plíseň Batrachochytrium salamandrivorans. U čolků a mloků nejdřív způsobí infekci kůže, následují kožní léze, nechutenství a poruchy pohybu. Choroba končí smrtí zvířete.

Infekce se šíří kontaktem mezi zvířaty, infikovanou vodou, ale i mokrými předměty. Proto je podle veterinářů nutné dodržovat preventivní opatření jako je čistit terária, ošetřovat odpadní vody dezinfekcí před vylitím do kanalizace či dezinfikovat nástroje vysoušením a teplem. Uhynulá zvířata se pak nemají vyhazovat do volné přírody bez dezinfekce, při zvýšených úhynech by se měli chovatelé ozvat veterinářům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist