https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-evropske-unie-podporuji-kontrolu-belgickych-potravin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři Evropské unie podporují kontrolu belgických potravin

8.6.1999 09:00 | BRUSEL (Reuters)
Veterinární experti Evropské Unie v pondělí podpořili současná opatření vyvolaná obavami ze zdravotní závadnosti belgických potravin. Mezitím se počet farmářů, kteří mohli obdržet kontaminované krmivo s obsahem vysoce toxických chemikálií, vyšplhal až na 1400.
 

Po několika dočasných zákazech dovozu do všech států EU i další státy včetně USA uzavřely svoje hranice pro dovoz belgického masa a mléčných produktů. Jedná se o největší krizi od propuknutí skandálu kolem "nemoci šílených krav".

Bylo svoláno mimořádné zasedání vedoucích veterinárních úředníků států Evropské Unie. Cílem bylo propracování plánu Evropské Komise, který staví mimo zákon prodej drůbeže, produktů z vepřového a hovězího masa z farem podezřelých z používání krmiva kontaminovaného karcinogenními dioxiny.

"Rozhodnutí Komise bylo schváleno členskými státy," sdělil na tiskové konferenci vysoce postavený úředník Evropské komise pro zemědělství Alejandro Checchi Lang.

Checchi také řekl, že belgické úřady na setkání informovaly, že až na 1400 farem pěstujících drůbež, prasata a dobytek mohlo obdržet krmivo s kontaminovanými tuky, což je o tisíc farem více než kolik uváděly původní odhady.

Podle nedávných dat Komise existuje v Belgii asi 70 000 farem. Toto souhrnné číslo zahrnuje velké množství malých zemědělských farem.

Checchi dále uvedl, že v rozhodnutí Komise se požaduje, aby belgičtí vývozci prokazovali, že výrobky neobsahují dioxiny. Neschopnost úřadů plně zdokumentovat, kam bylo krmivo prodáno, způsobila v podstatě zastavení obchodu.

Věří se, že dioxiny se do krmiva pro zvířata dostala z belgické firmy na zpracování tuků a olejů. Způsob, jakým se dioxiny dostaly do výrobního řetězce, zatím zůstává nejasný.

Podle Checchiho mohlo být kontaminováno asi 98 tun tuků. Toto množství bylo použito na výrobu asi 1 060 tun krmiva.

V pondělí Belgie zakázala prodej másla, protože je to potravina s vysokým obsahem tuků. U másla je proto vysoce pravděpodobné, že může obsahovat dioxiny - toxické chemické látky, které zůstávají v těle po dlouhá léta.

Belgická média neustále přináší zprávy o zvyšujících se odhadech na to, jak drahá bude tato krize pro zemi. Nejnovější odhad mluví o 30 miliardách belgických franků (767 milionů dolarů).

Kontaminované krmivo bylo dovezeno také do několika farem ve Francii a v Holandsku. Úředníci Komise se v úterý sejdou s francouzskými úřady, "aby se rozhodli, co dělat", sdělil Checchi.

Ministři zdravotnictví Evropské Unie, kteří se mají sejít v úterý, zařadili problematiku dioxinů také na svůj program.

Úředníci EU ve Washingtonu se snažili urychleně informovat USA, aby byl zúžen zákaz dovozu, který nyní platí na všechny výrobky z vepřového masa a z drůbeže vyrobené v EU.

Během posledních 10 dní se obavy vystupňovaly ve velkou krizi, která paralyzuje belgický masný průmysl a otřásá stabilitou vlády několik dní před volbami.

Evropská Komise je rozhořčena selháním Belgie, pokud jde o včasné informování o kontaminaci - úřady se poprvé o dioxinech dozvěděly již na konci dubna. Právní kroky proti Belgii zatím nebyly podniknuty.

Francie a Holandsko byly dotázány, proč navzdory tomu, že byly informovány o potenciálním problému již 3. a následně 12. května, nepodnikly žádnou akci.

Komise tvrdí, že nebyla informována až do 27. května.

Prodej masa v Belgii poklesl. Renman Group, vlastník největšího řetězce řeznických obchodů v zemi, oznámila, že jejich obchody budou v tomto týdnu zavřeny na 3 nebo 4 dny.

Naproti tomu prodej alternativních potravin vzrůstá.

"Prodej králičího a jehněčího masa se více než zdvojnásobil a prodej ryb se ztrojnásobil," sdělil Reuters Jean-Pierre Roelands, finanční ředitel řetězce supermarketů Colruyt.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist