https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vetsi-cast-cyklistickeho-pruvodu-stale-na-cinovci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Větší část cyklistického průvodu stále na Cínovci

21.9.2000 16:30 | PRAHA (EkoList)
Skupina 60 až 70 zahraničních odpůrců globalizace, která dnes v noci dorazila na hraniční přechod Cínovec se rozdělila. Většina cizinců však stále zůstává na německém území. Podle ČTK odmítly naše celní orgány vpustit přes hranice jednu z aktivistek a ostatní bez ní nechtějí jet dál.
 

Američanku nepustili naše úřady kvůli jejím dřívějším přestupkům proti veřejnému pořádku. Průvod cyklistů s názvem "Money or Life" (Peníze nebo život) vyjel 10. září z Hannoveru. Dnešní noc přespala skupinka v německém celním prostoru. Podle ČTK nabídl šéf severočeské cizinecké policie Milan Babičík členům oficiální doprovod do Prahy v případě, že se rozhodnou vstoupit na české území bez jejich americké kolegyně. Avšak ještě dnes po třetí hodině odpoledne řekla EkoListu Jana Čudová ze skupiny pro styk s veřejností cizinecké policie, že nikdo z cyklistů zatím nepřekročil naše hranice. "Skupinka se rozdělila a přibližně desítka aktivistů se přesunula k celnímu a pasovému odbavení," řekla Čudová a dodala, že zatím nikdo nebyl od hranic vrácen.

Přitom tiskový mluvčí Iniciativy proti ekonomické globalizaci Viktor Piorecký na středeční tiskové konferenci sdělil, že se pět již jednou vykázaných Italů rozhodlo překročit hranice nelegálně. A svým zatčením tak demonstrativně upozornit na účelové zneužívání práva proti odpůrcům ekonomické globalizace. Tyto členy skupiny Ya Basta odmítla v neděli cizinecká policie vpustit na naše území na základě policejních seznamů nepohodlných osob.

Podle cizineckého zákona může policie odmítnout vpustit cizince do republiky z řady důvodů. Mimo jiné je-li nežádoucí osobou, pokud by cizinec mohl na našem území ohrozit bezpečnost státu nebo veřejný pořádek, veřejné zdraví, nebo by jeho vstupem mohly být porušeny mezinárodní smlouvy atd.

Podle zpráv ČTK mezi 10. a 20. zářím nedovolila policie vstup na naše území 194 cizincům. Na všech úsecích státní hranice se zvýšila bezpečnostní opatření kvůli očekávanému přílivu zahraničních odpůrců globalizace.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist