https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viden-se-brani-vedru-ve-meste-budovanim-fasad-s-rostlinami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vídeň se brání vedru ve městě budováním fasád s rostlinami

10.8.2016 12:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zelené fasády přinášejí řadu výhod. Rostliny na budovách nejen pohlcují CO2 a produkují kyslík, ale zároveň odpařují během slunečního svitu do okolí vlhkost a tím přispívají k ochlazení okolí během horkých letních dní.
Zelené fasády přinášejí řadu výhod. Rostliny na budovách nejen pohlcují CO2 a produkují kyslík, ale zároveň odpařují během slunečního svitu do okolí vlhkost a tím přispívají k ochlazení okolí během horkých letních dní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zahraniční kancelář města Vídně v Praze
Vídeň je bezesporu krásné město. Když však do města dorazí déletrvající vlna veder, může se i vídeňské městské prostředí stát krajně nepříjemné. Lidem i zvířatům. Jedním z opatření, jak snížit horko ve městě, výsadba městské zeleně, která poskytuje ulicím stín a ochlazuje je. Dalším jsou tzv. zelené fasády - stěny budov ukryté pod listy rostlin.
 

Zelené fasády přinášejí řadu výhod. Rostliny na budovách nejen pohlcují CO2 a produkují kyslík, ale zároveň odpařují během slunečního svitu do okolí vlhkost a tím přispívají k ochlazení okolí během horkých letních dní. Také slouží jako přirozená ochrana fasády domu před prudkými poryvy či silným UV-zářením a prodlužují tím jeji životnost. V zimě a v létě mohou pomoci s izolací budovy a snížit tak náklady potřebné na vytápění či chlazení. Protože zelené fasády celkově zvyšují kvalitu prostředí, rozhodl se vídeňský magistrát jít sám příkladem: několik svých budov napříč městem již bylo zelení pokryto.

Ačkoli by se skutečnost, že je ve městě větší teplo než na venkově mohla zdát banální, fakt je, že rozdíl mezi venkovskými lokalitami a centrem města může dosáhnnout až dvanácti stupňů Celsia. Vysoké teploty ve městě jsou pak mnohdy spojeny s různými dopravními komplikacemi a zdravotními obtížemi obyvatelů žijící v nich. Vídeň je jedním z prvních měst Evropy, které se systematicky věnuje problematice tzv. „Urban Heat Islands“, tedy tepelných ostrůvků ve městech, které se negativně podepisují na kvalitě života v nich. Získané poznatky Vídeň cíleně zavádí do praxe. Vídeňský strategický plán „Urban Heat Island Strategieplan Wien“ obsahuje 90 konkrétních opatření proti oteplování ve městě a vysvětluje účinky, synergický efekt, ale také výzvy při realizaci těchto opatření, přičemž tzv. zelené fasády jsou dobrým, nikoli však jediným způsobem, jak omezit letní horko ve městě.

Přečtěte si článek Podívejte se, jak se dělá vertikální zahrada - a pusťte se do toho taky

Podstatnou roli při udržování příjemných klimatických podmínek hraje právě městská zeleň. Vídeň proto rozšiřuje svoji síť parků, ať se jedná o sedmihektarový Helmut-Zilk-Park u nově postaveného hlavního nádraží nebo tisícihektarové plochy v odpočinkové oblasti Lobau. Vídeňský magistrát však ukazuje i další možnosti toho, co je v městském prostředí možné. Na střechách některých z jeho budov se začaly objevovat záhony s okrasnými rostlinami, zahrádky, ale také malé jezírko, na které dokonce přilétají kachny. Podobná opatření mohou podle vídeňského magistrátu sloužit i jako inspirace pro obyvatele, kteří si mohou zatraktivnit svůj dům, snížit své náklady na vyrovnávání tepelných změn a ještě tím přispět ke zlepšení podmínek ve městě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist