https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vietnam-znicil-pres-dve-tuny-pasovane-slonoviny-a-rohoviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vietnam zničil přes dvě tuny pašované slonoviny a rohoviny

15.11.2016 09:15 | HANOJ (ČTK)
Materiál zničený u vietnamské metropole pocházel z těla 330 zabitých afrických slonů a 23 nosorožců. Vietnam je pro pytláky jedním z největších odbytišť i tranzitních zemí.
Materiál zničený u vietnamské metropole pocházel z těla 330 zabitých afrických slonů a 23 nosorožců. Vietnam je pro pytláky jedním z největších odbytišť i tranzitních zemí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vietnamské úřady v sobotu zlikvidovaly přes 2,2 tuny sloních klů a nosorožčích rohů zabavených pytlákům. Kontraband, jehož cena by na černém trhu přesahovala sedm milionů dolarů (175 milionů korun), byl rozdrcen a spálen na předměstí Hanoje. Akce se zúčastnil ředitel zoo ve Dvoře Králové Přemysl Rabas.
 

Kly a rohy mají podle rozšířené pověry léčebné účinky, využívají se rovněž k výrobě bižutérie a dekoračních předmětů. Materiál zničený u vietnamské metropole pocházel z těla 330 zabitých afrických slonů a 23 nosorožců. Vietnam je pro pytláky jedním z největších odbytišť i tranzitních zemí.

Česko, kde je slonovina a rohovina rovněž předmětem nezákonného obchodu, loni uzavřelo s Vietnamem dohodu o společném boji s tímto ilegálním obchodováním. Dohoda uzavřená ve Dvoře Králové je naplněním mezinárodní úmluvy, která reguluje obchod a zacházení s ohroženými druhy živočichů a rostlin. Loni se před českým soudem ocitla šestnáctičlenná česko-vietnamská skupina, která údajně nelegálně obchodovala s rohy nosorožců.

Královédvorská zoo v roce 2014 za podpory českého ministerstva životního prostředí zničila svoje zásoby rohoviny. Způsob likvidace vietnamské partnery inspiroval při dnešním ničení zabaveného kontrabandu, řekl ČTK telefonicky Rabas. Zoo ve Dvoře Králové je jedním z nejlepších chovatelů nosorožců mimo Afriku a celkem osm jich už zahrada dokázala do Afriky vrátit.

Za posledních deset let pytláci zabili v Africe víc než 6000 nosorožců, jen v Jihoafrické republice to loni bylo 1300 exemplářů. Vietnam v posledních dvou měsících zabavil čtyři tuny slonoviny podloudně pašované v pěti zásilkách z Afriky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist