https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vinari-letos-nevyuziji-celou-plochu-pro-nove-vinice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vinaři letos nevyužijí celou plochu pro nové vinice

23.6.2016 14:25 | PRAHA (ČTK)
V ČR bylo na konci loňského roku evidováno 18.304 pěstitelů vinné révy.
V ČR bylo na konci loňského roku evidováno 18.304 pěstitelů vinné révy.
Foto | elfineer / Flickr
Čeští vinaři nevyužijí celou novou plochu pro rozšiřování vinohradů, kterou letos povolila Česku Evropská unie. Vinaři zažádali o 168,8 hektaru, povolená kvóta byla 178 hektarů. Informovala o tom mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková s tím, že vinaři dostali povolení na 156,5 hektaru. Po vstupu do unie platil v Česku zákaz výsadby nových vinic, letos mohli vinaři poprvé požádat o rozšíření. Nově si budou moci zažádat od ledna příštího roku.
 

Zákaz měl vést k tomu, aby v některých evropských státech nevznikaly velké nové plochy vinic s levnějšími produkty, které by kvalitním vinařům kazily ceny. Od letošního roku se v Česku mohly rozšířit vinohrady o procento.

Ke konci loňského roku se vinná réva v ČR pěstovala na 17.673 hektarech, na konci letošního roku by to díky povolení mohlo být více. "Je však nutné brát v potaz, že k opětovným výsadbám vinic také patří klučení vinice, čímž dochází ke snižování osázených ploch vinicí. Výsledek by mohl být kolem 17.800 ha," řekl dříve vedoucí oddělení registru vinic Ústředního zkušebního a kontrolního ústavu zemědělského Rostislav Gruna.

Například v největší vinařské obci Velké Bílovice požádali o rozšíření o 3,46 ha. Podle mluvčího obce Stanislava Hrabala budou mít o rozšiřování zájem spíše velké firmy.

Loni se nejčastěji sázely Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Pálava a Chardonnay. Podle Gruny by mohl být letošní trend podobný.

V ČR bylo na konci loňského roku evidováno 18.304 pěstitelů vinné révy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

OR

Olga R

20.7.2016 09:35
Netušila jsem, že jsme tak limitovaní, přitom bílé moravské víno ve světě vyhrává svou kvalitou mnohá ocenění. Ale co, je fakt, že třeba šumivá vína mám raději italská a to nejraději prosecco. Mohl by mi některý zdejší sommeliér doporučit to nejlepší prosecco v nejlepším poměru kvalita/cena http://www.vinodoc.cz/prosecco/#all? Mám to na oslavy a budu kupovat více lahví. Případně kde v Brně bych mohla to dobré koupit? Díky moc za radu a díky za články u vás, Olga
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist