https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vitezem-parlamentnich-voleb-jsou-nove-strany-zeleni-posilili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vítězem parlamentních voleb jsou nové strany, zelení posílili

26.10.2013 17:51 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ve sněmovně zasednou tři strany, které v minulém parlamentu chyběli
Ve sněmovně zasednou tři strany, které v minulém parlamentu chyběli
Předčasné volby do poslanecké sněmovny těsně vyhrála ČSSD, v parlamentu zasednou celkem tři strany, které v minulé sněmovně nebyly. Jen o necelá dvě procenta méně než vítězná strana získalo Hnutí Ano Andreje Babiše, do sněmovny se po více než třech letech vrací poslanci KDU-ČSL a nově zde zasednou také zástupci Hnutí Úsvit.
 

ČSSD jako vítěz voleb získala 20,45 % hlasů, druhé Hnutí Ano má 18,65 %, třetí komunisté 14,91 %. Následují pravicové strany TOP 09 (11,99 %), ODS (7,72 %) a KDU-ČSL (6,78 %). Do sněmovny se dostalo ještě Hnutí Úsvit (6,88 %).

Nejsilnější neparlamentní stranou jsou zelení, kteří dostali 3,19 % hlasů. Zelení tak posílili, v roce 2010 dostali od voličů jen 2,44 % odevzdaných hlasů.

Vítěznou ČSSD by měl prezident pověřit sestavením vlády. Hledání koalice bude ale velmi složité, síly pravice a levice jsou velmi vyrovnané a strany bezprostředně po volbách odmítají možnost sestavení široké koalice.


reklama

 
Další informace |
Líbí se Vám Ekolist.cz? Pošlete mu pár korun.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist